Прочитај ми чланак

По РИК-у: СНС, СПС И СПАС имају 102,5 одсто гласова! (ФОТО)

0

Према саопштењу Републичке изборне комисије о усвајању Извештаја о укупним резултатима парламентарних избора Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Шапићев СПАС освојили су укупно 102,48 одсто гласова! Тако је, према РИК-у, СНС освојила 60,65 % гласова, СПС 38%, док је Шапићев СПАС освојио 3,83 % гласова грађана Републике Србије. Ако већ не знају да напишу бројеве, како ли су их тек бројали?

По РИК-у, дакле, СПС је врло озбиљан такмац у формирању Владе! Ипак, „уцењивачки потенцијал“ СПС-а сигурно овим није доведен у питање, али будност чланова РИК-а и њихове Службе за односе са јавношћу јесте по ко зна који пут.

Управо због тога, овај лапсус РИК-а (који је убрзо исправљен на њиховом сајту) један је у низу непрофесионалности државне институције коју контролише Александар Вучић, поред свих оних што су пратили изборни процес 21. јуна.

Тако је Београдска организација за фер изборе и демократију оценила да је „компромитован интегритет читавог изборног процеса“ у Србији где су избори на три нивоа одржани 21. јуна, а делимично поновљени 1. јула, на којима су чланови бирачких места носили листиће ван биралишта за око 100.000 бирача, односно 3, 5 одсто бирачког тела.

Један од најеклатантнијих примера крађе ових избора и кршење сваког могућег правила због чега би се у земљама које иоле држе до закона избори поновили на свим бирачким местима, јесте видео запис у којем је иста жена три пута гласала уместо бирача, а што преставницима Бирачког одбора није послужило као аларм да реагују.

Такође, било је и места који су поништени због међусобно сукобљених апетита СНС-а и СПС-а на локалном нивоу, упркос сарадњи на републичком.

У Зрењанину на поновљеним изборима неколико људи водило је спискове у просторији удаљеној око 30 метара од места где се одржавају избори, али нису желели да покажу о чему се ради.

Против Тибора Богнара са Палића, секретара месне заједнице Палић, поднета је кривична пријава због постојања основане сумње да је 21. јуна 2020. године у периоду од 20.00 до 21.30 часова у Суботици, у улици Трогирска 20, у Основној школи „Мирослав Антић“ на бирачком месту бр. 71 на Палићу, неовлашћено изменио број гласова додавањем гласова при пребројавању.

Имајући у виду све ове преступе и манипулације, лапсус на сајту РИК-а дође – безначајан.