Прочитај ми чланак

Ово нису избори, него нови кастинг за Белу лађу! Бројевима РИК не треба веровати

0

Председник Народне странке Вук Јеремић оценио је да су потпуно неважни бројеви које ће Републичка изборна комисија (РИК) саопштити као резултате избора у недељу и да тим бројевима не би требало веровати.

„Догађај 21. јуна неће бити избори, него кастинг за нови серијал ‘Беле лађе’, и позивамо грађане да тог дана остану код куће и тако сачувају своје здравље и достојанство. Податке о одзиву на изборе саопштиће такозвана РИК, у којој СНС противно закону има већину. Потпуно су неважни бројеви које ће такав РИК саопштити и не би им требало веровати, а ко верује тврдњама власти да живи у златном добу, нека верује и бројевима РИК-а. Само СНС и СПС имају капацитет да контролишу изборе на свим бирачким местима, док ће осталим странкама које су пристале да учествују у том циркусу бити саопштено колико су гласова освојили, односно Вучић ће одлучити ко ће прескочити цензус а ко не“, рекао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је Народна странка одлучила да ће бојкотовати изборе још у августу 2019. године и да та одлука није доведена у питање јер Народна странка држи реч и испуњава обећања.

„Сматрамо да је бојкот апсолутно неопходан корак ка изборима који ће бити одржани под битно другачијим условима. Не мења опозиција изборне услове, него власт, а режим Александра Вучића је показао да реагује само на притисак. Бојкот је средство притиска на власт, јер ће се после ових лажних избора показати да је власт нелегитимна, као и институције произашле на основу њих“, рекао је Јеремић.

Он је навео да се Народна странка противи било каквом решењу по питању Косова и Метохије које би подразумевало да Косово добије столицу у УН.

„Залажемо се за решење у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН и сматрамо да су неопходни преговори о побољшању услова свакодневног живота свих грађана који живе на том делу територије Србије“, рекао је он.

Јеремић је оценио да је у Србији неопходно увести институцију специјалног тужиоца за високу корупцију који ће бити независан у свом раду и који ће спровести темељну лустрацију и донети закон о испитивању порекла имовине јавних функционера од 1990. године.

„Успоставићемо систем у којем ће знање бити најважније, а не страначка припадност. Народна странка се бори за промену система, наш циљ није власт и запошљавање страначких кадрова у државну службу… Судство је данас, као и огромна већина медија, под потпуном контролом режима СНС-а, који је разорио институције претворио их у партијске испоставе. Потребно је време да се успостави независно и слободно правосуђе, али је први корак на том путу ослобађање судства од политичких притисака“, додао је Јеремић.

Председник Народне странке наводи да медији морају да раде слободно и без политичких притисака али да се у данашњој Србији такви медији могу набројати на прсте једне руке.