Прочитај ми чланак

Опробани рецепт: Шиптари у Прешеву траже помоћ међународног фактора

0

Декларацијом која је данас упућенена страним амбасадама у Београду и међународним организацијама, Албанци Прешевске долине су затражили да се уз „помоћ међународног фактора врати споменик националним херојима у складу са овлашћењима локалних власти“.

Од међународне заједнице је затражено да подржи иницијативу локалних власти у Бујановцу за уклањање споменика специјалне српске полиције код места Лучане.

У декларацији је оштро осуђен „арбитрарни чин уклањања спомен плоче палим националним херојима у рату ОВПМБ“ уз, како се наводи „грубо игнорисање политичке воље Албанца за проналажење прихватљивог решења“.

„У овом случају, Србија је прекршила све међународне конвенције, овлашћења локалне власти, а посебно спремност на компромис између албанског политичког фактора с међународним представницима“, наводи се у Декларацији.

Изражава се и велика забринутост везана за тешку провокацију „подизањем меморијалног споменика специјалне српске полиције код места Лучане, насеље са албанским становништвом“.

„Ова два варварска чина изражавају наставак насилне и милитаристичке логике комуникације српске владе са албанским становништвом Прешевске долине“, наводи се у декларацији.

„У овој напетој ситуацији, оптерећеној етикетирањем и вређањем праведне борбе Албанаца за слободу и једнакост, ми Албанци Прешевске долине тражимо престанак оштре реторике претњи српске владе у односу на вредности Албанаца у Прешевској долини“, каже се у декларацији.

Тражи се такође да почну судске процедуре у домаћем и у суду у Стразбуру „против тешких повреда које су направљене у процесу произвољног уклањања споменика, и провокативним постављањем споменика у Лучане и ускраћивање права Албанаца“.

Албанци траже и почетак судских процеса за осветљавање случајева убистава и киднаповања албанских цивила у раздобљу 1999. до 2001. године.

Од Владе у Беораду се тражи да „елиминише логику насиља, ултиматума и самовоље у комуникацији с Албанцима и хитно уклањање војних специјалаца из Прешевске долине и испуњавање међународно преузетих обавеза према Албанцима Прешевске долине, укључујући и Кончуљски споразум“.

„Тражимо наставак озбиљног дијалога владе Београда са албанским легитимним представницима, уз посредовање међународног фактора, за решавање отворених проблема Албанаца у Прешевској долини“ , наводи се Декларацији.

Затражен и престанак континуираног прогона бивших припадника ОВПМБ и безусловно поштовање чина амнестије.

Албанци Прешевске долине су позвали међународну заједницу да буде „проактивна у спречавању даљње дискриминације и насилног поступање над албанским становништвом и уклањање двоструке праксе индивидуалних и колективних права“.

„Апелујемо код албанског становништва Прешевске долине, на Косову и у региону, за очување мира, умерености и јединства за превазилажење ове тешке ситуације створене примитивним уплитањем Београда“, наводи се у Декларацији.

 

(Фонет)