Прочитај ми чланак

Министри познати идуће суботе

0

Dacic Vucic

(Вечерње новости)

Напредњаци и социјалисти наредних дана убрзаће консултације о реконструкцији Владе. Дачић: Наши кандидати током следеће недеље. Михајловић: Ово није Дачићева, већ влада Србије

Како ће оквирно изгледати реконструисана влада, колико ће бројати ресора и ко ће бити нови кадрови у Немањиној 11, знаће се у суботу, 24. августа, два дана пре него што ће парламент започети расправу о предлозима за нове министре.

Како сазнају „Новости“, следеће суботе требало би и да се састане Председништво СНС, а одмах затим и да се одржи главни одбор ове странке. Напредњаци ће тада донети коначну одлуку са каквим „костуром“ будуће владе излазе пред коалиционе партнере.

УРС СМИШЉА ПОТЕЗЕ

Како сазнајемо у врху УРС, и ова странка наредне недеље имаће серију састанака, на којима ће се разматрати њихови даљи политички потези.
Требало би да регионалисти дефинишу своје даље опозиционо деловање, а није искључено ни да се на дневном реду нађу и кадровске промене у странци.

Током следеће недеље „карте“ ће открити и СПС. Како је за „Новости“ рекао премијер Ивица Дачић, социјалисти наредних дана такође имају састанак Председништва:

– Обавићемо консултације о свим ресорима и изаћи са својим кандидатима за министре. Та питања су у ингеренцији Председништва и на њему ћемо донети коначну одлуку – каже Дачић.

Током наредне недеље водиће се и консултације о евентуалном спајању или раздвајању појединих ресора, ротирању министарстава међу странкама у власти, расподели „Динкићевих ресора“, али и могућности увођења нових партнера у Немањину, што је засада мало вероватно.

Зорана Михајловић, потпредседница СНС и министарка енергетике, поручила је у петак да ће се наредних дана интензивирати разговори о реконструкцији на свим нивоима:

– Још нису постигнути договори ни о ресорима, нити о конкретним именима. Информације које се појављују у медијима о посебним министарствима европских интеграција и заштите животне средине само су спекулације јер разговори још трају, и унутар СНС и са партнерима. Све ће бити познато 26. августа, када предлози дођу у Скупштину.

Она је на поруке из СПС да без Дачића као премијера нема ни владе, узвратила да „ово није његова, већ Влада Србије“. Осим наставка „варничења“ на релацији напредњаци-социјалисти, министарка енергетике је у петак отворила и питање спреге тајкуна и неких политичара и „изнајмљивања“ појединих аналитичара, који без аргумената нападају Александра Вучића и СНС.

– Ко плаћа те аналитичаре? Да ли је то Мирослав Мишковић? – запитала је Михајловићева, и истакла да би било боље да постоји озбиљна опозиција која би износила озбиљне критике и тиме утицала на бољи рад Владе.

Михајловићева је нагласила да је СНС, понудом Лазару Крстићу да води финансије, показала да је њен кључни критеријум за избор кадрова стручност и знање, а не партијска припадност.