Прочитај ми чланак

КО ЈЕ КРИВ: У Србији угашен глас против Европе

0

DSS i Dverix0

Евроскептична идеја неће имати промотере у следећем сазиву републичког парламента, иако је у народу веома јака. Могуће је окупљање ових снага у заједнички политички фронт.

НИЈЕ БИЛО ЛИДЕРА

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић износи кључне разлоге пораза евроскептичних странака:
– Није им ишао изборни закон наруку пошто су изашле у три колоне и нису могле да пређу цензус.
Нису на прави начин предочиле грађанима своје идеје, и није постојао јак лидер који би објединио и окупио све снаге.
Ако не промене приступ, евроскептичне странке неће имати бољи резултат ни убудуће.

Док у водећим европским земљама јачају патриотске и евроскептичне странке, у Србији су те политичке снаге доживеле потпуни дебакл на изборима.

Да парадокс буде већи, по многим истраживањима, више од 49 одсто грађана је против уласка наше државе у ЕУ, а ниједна партија која критикује и оспорава пут Србије ка Бриселу није прешла цензус.

Каква је судбина српског евроскептицизма и хоће ли ванпарламентарно деловање промотере те политике природно да натера на уједињавање?

Потпредседник ДСС Слободан Самарџић, каже за „Новости“ да су западне земље и владајуће странке заједнички све учиниле да се критичка глас против евроинтеграција више не чује у парламенту:

– За разлику од осталих странака које су евронегаторски против ЕУ, ДСС еврокритички износи рационалне и аргументоване разлоге због којих Србија не би требало да постане чланица. Иако нам је маневарски простор сужен, наставићемо да водимо нашу политику на коју грађани који имају критички однос према ЕУ, апсолутно могу да се ослоне.

Бошко Обрадовић, члан старешинства покрета „Двери“ подсећа да су они одмах после избора иницирали стварање Нове српске опозиције:

– Спремни смо да артикулишемо политичке потребе грађана који су за прекид европских интеграција и за чвршћу сарадњу Србије са Руском Федерацијом. Потпуно је ненормално да су у Србији сви посланици за пут ка ЕУ. Зато ћемо окупити све странке, удружења, независне интелектуалце и појединце који ће ударити темеље будуће државне политике Србије која ће брзо постати владајућа.

Милош Јовановић, бивши потпредседник ДСС, није песимиста за идеју евроскептицизма:

– Свима ће ускоро бити јасно да српско опредељење за ЕУ представља више проблем него решење. Евроскептичне идеје свакако имају будућност независно од тренутног састава Народне скупштине. Ако смогне снаге да се регенерише, што ми се у овом тренутку чини мало извесним, те идеје ће артикулисати ДСС. У супротном ће у догледној будућности нека нова политичка организација попунити празан простор.

(Вечерње новости)