Прочитај ми чланак

КАД БИ СЕ УЈЕДИНИЛЕ: Патриотском блоку 20 одсто гласова

0

popovic-kostunica

Српска народна странка, чији је формирање најавио функционер Демократске странке Србије Ненад Поповић, моћи ће да рачуна на један део некадашњих бирача ДСС, али у овом тренутку неће моћи да се надају већем броју присталица, као ни остале новонастале партије у Србији.

Оно у чему су, такође, сви сагласни јесте да формирање партије Ненада Поповића води до даљег раслојавања не само ДСС већ читаве деснице у Србији, за коју постоји значајан простор на домаћој политичкој сцени, али само ако би се партије те оријентације ујединиле у један блок.

Програмски директор Центра за слободне изборе и демократију ЦеСИД Ђорђе Вуковић истиче да је оснивање партије Ненада Поповића потез који иде у супротном смеру од оног што је потребно десници у Србији, а то је укрупњавање тих политичких снага. Према његовим речима, требало би да се уједини блок који би чиниле ДСС, СРС и Двери, у том случају би могли да рачунају нешто, а не да се додатно фрагментишу.

„Због тога је и немогуће да се гласачи деснице артикулишу. Формирање СНП је удар за ДСС и десни блок, а бирачи неће моћи да их препознају као другу странку, јер немају препознатљиве лидере. Међутим, када би се партије деснице ујединиле, то би био блок који би имао потенцијала. То је око 20 одсто бирачког тела у Србији“, напомиње Вуковић.

Уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић напомиње да је и сувише рано процењивати шансе и домете новонајављене странке Ненада Поповића, али да је сасвим сигурно да постоји простор у том делу спектра који они најављују. Он додаје да ће у тај простор многи покушати да уђу што ће довести до „гужве и комешања“.

„Оснивање СНП ће много нашкодити ДСС-у, која је у незавидном положају након испадања из парламента, али то је цех њихове одлуке да на последње изборе изађу самостално. Мислим да нова станка неће самостално имати велике перспективе, али шире окупљање релевантних снага могло би бити значајан фактор“, наводи Вукадиновић.

Према његовим речима, Поповић се профилисао као неко ко има веома добре везе са Русијом, а истовремено је виђен и на западу, тако да има добре спољнополитичке контакте и вероватно би био могућ партнер у разним политичким комбинацијама.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић каже за Данас да ће Поповићева странка моћи да рачуна на један део бирача који су некада гласали за ДСС, који су националистичке и евроскептичне оријентације. Он сматра да ће Поповић тражити подршку у делу исте те „заједнице“ од оних који су незадовољни политиком ДСС. „Међутим, неће моћи да рачунају на већи број присталица, јер је тренутно ситуација таква да већина грађана чека да види шта ће актуелна власт прво да уради. Тако да свако ко формира нову странку у Србији мора да рачуна на дуги пут инкубације. Све док не почне да пада рејтинг владајућој партији, неће се отварати простор за нове партије. А то неће бити тако брзо“, оцењује Стојиљковић.

Подсетимо, један број функционера ДСС, на челу са доскорашњим потпредседницима Ненадом Поповићем и Миланом Стаматовићем, одлучио је да напусти ДСС и формира нову политичку странку која ће се звати Српска народна партија. Како је најављено, намера „народњака“ је да на политичкој сцени Србије заузму позицију десног центра. 

ДСС за Поповића сазнала из медија

– Ненад Поповић је путем медија обавестио јавност о намери да оснује сопствену странку. На исти начин, путем медија, о томе је обавестио и ДСС, захваљујући којој је био у прилици да обавља важне државне функције – навео је Александар Поповић, заменик председника ДСС у писаној изјави. Додао је и да је „одлука о иступању из ДСС, судећи по најављеним циљевима нове организације, последица личног и политичког неслагања са појединим сегментима политике ДСС“. 

(Данас)