Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ УПОЗОРАВА: Америка вас “удара” директно у главу

0

Председник ЦИРДС-а и бивши кандидат за генералног секретара Уједињених нација рекао је да је на предавању на Правном факултету борба са америчком дипломатијом “чупада”.

vuk-jeremic

Председник ЦИРДС-а и бивши кандидат за генералног секретара Уједињених нација рекао је да је на предавању на Правном факултету борба са америчком дипломатијом “чупада”. 

– Шалу на страну, економски, војно, политички, технолошки, САД су најснажнија држава чланица УН и то се реферише у снази америчке дипломатије. Није препоручљиво сукобљавати се са америчком дипломатијом. Америка “удара” директно у главу и разговара са вама само ако останете на ногама, рекао је Јеремић.

Он је поносан на то што је током председавања Србије Генералном скупштином УН, упркос свим притисцима, држава успела на најбољи начин да испреговара то да се гласање о давању статуса посматрача Палестини усвоји без проблема и без злоупотребе положаја председавајућег.

Одговарајући на питање о Косову, Јеремић је рекао да није могуће тражити решења ван преговарачког процеса, али је указао да признање једнострано проглашене независности Косова не може прихватити ниједна нормална демократска држава.

Решења би требало тражити у преговорима, не сукобима, али постоје јасне црвене линије преко којих се не може ићи, оценио је Јеремић.

Он је указао да номинално нема много разлика у поступању три последње Владе Србије када је реч о борби за Косово правним, политичким и дипломатским средствима, док у практичним мерама има разлика.

Да ли се могло више у преговорима? Могло се и за време наше владе, а верујем и за време ове, додао је Јеремић.

Он је студентима Правног факултета и гостима на предавању указао да је свет у стању превирања, да Европа пролази кроз озбиљну кризу, у којој је излазак Велике Британије из чланства у ЕУ последица, а не узрок кризе.

Ускоро на чело Сједињених Држава долази човек, Доналд Трамп, којег је мало ко могао да замисли на функцији председника Америке и тешко је предвидети какву ће он водити унутрашњу и спољну политику САД, рекао је Јеремић.