Прочитај ми чланак

Јеремић: Глас једног човека легитимисао је неправду почињену према 250.000 људи

0

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је да се заказивање „тематске дебате“ о међународним кривичним трибуналима наметнуло после „шокантне одлуке Апелационог суда у Хагу, која је донета тесним прегласавањем“.

„Практично говорећи, глас једног човека легитимисао је неправду почињену према четврт милиона људи у вихору рата. Мислим да би било погрешно дозволити да се историјски суд о тако трагичним догађајима изводи а да се претходно не обави свеобухвтна системска расправа под рефлекторима светске јавности“, рекао је Јеремић за „Политику“.

Јеремић је истакао да сматра „да је у интересу целокупне међународне заједнице да се отворено разговара о томе колико су овакви трибунали као органи УН испунили сврху због које су основани“.

„Имајући у виду да су ово шири јавни скупови, они привлаче значајну пажњу током годшњег заседања Генералне скупштине“, додао је он.

Јеремић је казао да је „пресуда Апелационог већа Хашког трибунала којом се два хрватска ратна злочинца (Анте Готовина и Младен Маркач), у првостепеном процесу осуђена на високе временске казне, ослобађају кривице за прогон 250.000 Срба из Крајине и више стотина убистава, шокирала велики број људи широм света“.

„Викенд који је уследио провео сам у консултацијама са сарадницима око тога шта би са мог места тим поводом могло да се предузме. Проучили смо правила и процедуре УН и дошли до закључка да оно што у оквиру својих дискреционих овлашћења може да учини председник Генералне скупштине јесте заказивање ‘тематске дебате’ у вези са неким проблемом од међународног значаја“, рекао је Јеремић.

Он је навео да улога интернационалних кривичних ад хок трибунала у процесу помирења свакако спада у ту кагероију, па је одлучио да расправу на ту тему закаже за април идуће године.

На питање зашто ће се тако важан скуп одржати тек у априлу, када ће овај догађај највероватније бити засењен другим збивањима на међународној сцени, Јеремић је одговорио да жели да „тематска дебата“ буде добро припремљена.

„Заказивање ‘тематске дебате’ о неком актуелним питању од великог интереса за међународну заједницу један је од искључивих прерогатива председника Генералне скупштине и то не захтева верификацију у њеном Генералном комитету или пленуму“, казао је Јеремић.

Према његовим речима, за разлику од редовних седница, утврђених годишњом агендом на почетку заседања, на којима учествују само земље чланице УН, ово је „отворен“ сасанак у дворани Генералне скупштине, на који председник има право да позове и „недржавне“ учеснике: грађанска удружења, академске стручњаке, истакнуте јавне личности… укратко, све оне за које председник сматра да могу да дорпинесу квалитету расправе.

Јеремић је образложио и да закључци оваквих расправа постају званичан документ УН, који се, путем председничког саопштења, шаље државама чланицама и свим другим заитнересованим странама.

„Ово свакако није потез усмерен против Хрватске, нити постоји намера да се продубе поделе – управо обрнуто. Уверен сам да ће нам расправа помоћи у ономе у чему Хаг није успео, а то је да се поспеши процес помирења и охрабри окретање мирној будућности“, казао је председник Генералне скупштине УН.

Он је рекао да ово неће бити једина „тематска дебата“ током његовог мандата, напомињући да је већ у свом првом говору на пленуму којим је отворио 67. заседање Генералне скупштине најавио неколико оваквих скупова.

На једном ће се разматрати однос Г-20 и остатка света у контексту ревитализације Генералне скупштине, на другом ће тема бити култура и развој (у чијој ће организацији учестсвовати и Унеско), а у припреми је и дебата о климатским променама и зеленој енергији у сарадњи са Земаљским институтом при Универзитету Колумбија, на чијем је челу његов бивши ментор са Харварда Џефри Сакс, навео је Јеремић.