Прочитај ми чланак

Фила: Тачи ће бити осуђен, али правде за српске жртве у том процесу неће бити

0

Адвокат Тома Фила каже да је ОВК хапсила Албанце или зато што су сарађивали са српском полицијом и војском, зато што су били присталице Ибрахима Ругове, или зато што нису хтели да дају новац како би финансирали ОВК Адвокат Тома Фила оценио је за „Косово онлајн“ да досадашњи ток поступка против Хашима Тачија и још тројице бивших лидера ОВК указује да ће они бити осуђени на дугогодишње затворске казне, али да нико од њих на крају неће бити одговоран за злочине који су почињени над Србима.

„Правда за Србе неће бити постигнута на суђењу Тачију и осталим лидерима бивше ОВК. Разлог је врло прост. Сви Срби који су били ухапшени и одведени у логоре, ни један није преживео. Дакле, сведока, непосредних учесника нема“, каже Фила.

Као доказ тој тврдњи наводи да се у оптужницама против бивших лидера ОВК не налази ни „Жута кућа“, али ни неки други догађај у коме су почињени злочини над Србима.
Ипак, наглашава, на основу досадашњих исказа сведока има довољно прикупљених чињеница да буду осуђени за злочине које су починили над својим сународницима.

Фила каже да је ОВК хапсила Албанце или зато што су сарађивали са српском полицијом и војском, зато што су били присталице Ибрахима Ругове или зато што нису хтели да дају новац како би финансирали ОВК.

„Неки од њих су се вратили, углавном из јаких породица, било по традицији, из фисова, албанских племена или зато што су били финансијски јаки. Они су платили да буду ослобођени и сада говоре како су се понашали према њима. Један део мења исказ зато што се врше претње и уцене“, истиче Фила.

Коментаришући контроверзе око застрашивања сведока, каже да је оно организовао.

„То застрашивање сведока није само на једно име, већ и на његову породицу, жене, децу, службу… Има више начина застрашивања и утицаја на сведоке. Један део није хтео да попусти и тај део ће бити довољан да буду осуђени на дугогодишње робије“, оцењује Фила.
Наглашава и да такве пресуде одговарају и актуелној влади на челу са Аљбином Куртијем.

„Очекујем да ће Тачи и други бити осуђени зато што немају подршку. Курти и власт у Приштини није учествовала у ОВК и они покушавају да направе дистинкцију од понашања ОВК. Али, и даље финансирају и дају сва документа и дозвољавају притисак на сведоке. То је за њих у реду, Само да се јавно не види ништа“, истиче Фила.

Правећи паралелу између суђења пред Хашким трибуналом такозваној Косовској групи, високим официрима војске и полиције тадашње СРЈ и Србије и актуелним суђењима бившим лидерима ОВК пред Специјализованим већима Косова у Хагу, Фила каже да суштинска разлика у томе што, за разлику од Косова, ни он ни други адвокати оптужених официра ВЈ и МУП нису имали помоћ државе.

„Ни један динар, ни један документ нисам добио од стране југословенских власти“, каже Фила.