Прочитај ми чланак

ИЗ ЏЕПА НАРОДА Телеком преноси француску лигу за 5,5 милиона!

0

Цене за права преноса спортских догађаја свуда у свету су или остале на истом нивоу као претходних година или су увећане за један до два одсто, осим у случају права за земље бивше СФРЈ, где су повећана у неким случајевима и за 800 одсто, и то захваљујући Телекому Србија, каже директор Спорт клуба Немања Симеуновић, коментаришући тренд вишеструког преплаћивања садржаја који је на тржишту спортских права увела компанија Телеком Србија.

Саговорник истиче да је Телеком, пре него што је издвојио 600 милиона евра за Премијер лигу, откупио и права за француску фудбалску лигу, коју је, уместо досадашњих 600.000 евра по сезони, платио чак 5,5 милиона, а реална тржишна цена, тврди Симеуновић, нижа је од милион евра.

– Сви из света спортских права на ову регију гледају са чудом и неверицом. Овакве цене су неодрживе за било коју компанију која послује тржишно јер је то неисплативо не само за земље Балкана, већ и за државе које су знатно богатије од нас, са већим бројем становника и вишом ценом претплате по кориснику. Али, нажалост, то је могуће, јер насупрот себе немате здраву конкуренцију већ државни апарат који користи све расположиве ресурсе за уништавање конкуренције. Ми смо већ више пута указивали на тај преседан који је дозвољен само у Србији и очекујемо да ће се европска тела за заштиту конкуренције огласити о целом случају, а да ће грађани Србије добити одговор ко је, у њихово име, одобрио да се новац овако расипа – наглашава Симеуновић.

О аквизицијама Телекома Србија писали су и новинари информативног сервиса Sport business media, који се бави правима за преносе спортских догађаја на глобалном нивоу, наглашавајући да је компанија БеИН Медиа Гроуп обезбедила „монструозно“ повећање за права за прву француску фудбалску лигу на Балкану за наредне три сезоне, у оквиру једног од најлукративнијих послова за права на пренос утакмица те лиге у Европи.

БеИН, медијски дистрибутер за утакмице француске лиге на међународном плану у периоду од шест сезона од 2018/2019 до 2023/24, добиће око 5,5 милиона евра по сезони од Телекома Србија за права на прву француску лигу за три сезоне, у периоду 2021-24, наводи се у тексту.

Аутор текста наводи да то нису једина права чија је цена скочила на Балкану, у ситуацији интензивне конкуренције између Телекома Србија и Унитед групе, која поседује спортски канал Спорт клуб.

Раније 2021. године, надметање поменуте две компаније довело је до једног од највећих повећања вредности плаћених медијских права у историји, када је Телеком Србија пристао да плати у просеку 100 милиона евра по сезони за права на енглеску Премијер лигу од сезоне 2022/23 до 2027/28. Унитед група плаћа око 12 милиона евра по сезони у актуелном тросезонском циклусу од 2019/20 до 2021/22, подсећа Sport business media.

У тексту се наводи и да је компанија Инфронт такође обезбедила велико повећање за права на утакмице италијанске Серије А на Балкану, за које је Телеком Србија пристао да плати око 25 милиона евра по сезони од 2021/22 до 2023/24. То је повећање од 400 одсто у односу на то колико је Телеком Србија плаћао у претходном тросезонском циклусу – пет милиона евра по сезони.

ЛаЛига није забележила толико импресивно повећање, јер њен аранжман са Телекомом Србија вреди око 12,5 милиона евра по сезони, што је повећање од око 40 одсто у односу на претходни циклус.

Према писању Sport business media, многи на Балкану критикују грозничаво трошење Телекома, међу њима и Унитед Медиа, јер сматрају да представља угрожавање конкуренције.

Међутим, како преноси аутор текста, генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је за локалне медије да су куповине спортских права од стране Телекома мотивисане искључиво пословним разлозима.

– Интересовање за француску лигу је експлодирало са недавним доласком Лионела Месија. Тај трансфер је и на глобалном плану изазвао превирања, са разним интересентима за куповину Uber Eats права за француску лигу, преко BeIn Sports – пише Sport business media.