Прочитај ми чланак

За колико је Телеком продао инфраструктуру британском Актису и шта је услов за…

0

Телеком Србија је своје предузеће Sky Towers Infrastructure продао британском Актису за 420 милиона евра плус још 80 милиона евра који би Телекому требало да буду исплаћени ако предузеће уз новог власника постигне одређене финансијске циљеве, незванично сазнаје Н1.

Да је купио Телекомове антенске стубове и пратећу инфраструктуру коначно је потврдио и сам Актис, и то 24 дана након што је у Агенцији за привредне регистре уписан нови власник Телекомове фирме Sky Towers Infrastructure – Актисово предузеће Actis Luna Telecom Tower д.о.о. Београд.

Компанија Актис је, у саопштењу објављеном у Лондону 22. јануара, навела да је ово њена прва трансакција на Западном Балкану, те да је нови власник посебно основаног предузећа „конзорцијум предвођен Актисом“.

У овој инвестицији учествовале су и међународне финансијске институције.

ИФЦ и ЕБРД су, средином децембра 2023, за портал Н1 потврдили своју намеру да учествују у пројекту куповине дела Телекомове инфраструктуре.

„Учешће ЕБРД-а у пројекту биће у виду мањинског учешћа у капиталу како би се подржала понуда конзорцијума да од Телекома Србије купи део инфраструктуре антенских стубова“, потврдила је за портал Н1 Европска банка за обнову и развој уочи ове трансакције.

У Међународној финансијској институцији ИФЦ су за портал Н1 навели да се „ова инвестиција ИФЦ састоји од улагања у капитал до  износа од 75 милиона америчких долара, како би се подржала понуда Ацтис ГП ЛЛП за куповину антенских стубова Телекома Србије“.

Ново предузеће под залогом

У АПР је промена власништва и менаџмента у Телекомовој фирми Sky Towers Infrastructure, уписана 29. децембра 2023. Тада је нови власник фирме Sky Towers Infrastructure постало предузеће регистровано у Србији – Actis Luna Telecom Tower д.о.о. Београд, која је у власништву компаније ACTIS EU GP S.A R.L из Луксембурга.

Купопродајна цена званично није обелодањена.

У саопштењу Актиса из Лондона наводи се да је овом инвестицијом, која је осма по реду у област дигиталне инфраструктуре, уложила више од милијарду америчких долара у овај сектор. Као што је портал Н1 већ писао, ново предузеће је одмах по преузимању успоставило залогу на 100 одсто власништва у корист Телекома, а по основу обезбеђеног потраживања од 420,4 милиона евра.

Јасно је да је, на дан успостављања залоге, овај износ Актисова фирма у Србији дуговала Телекому, те да продајна цена није испод овог износа.

Уговором о залози предвиђено је и да максимално обезбеђено потраживање износи 504,48 милиона евра.

Како Н1 незванично сазнаје, Телеком је своју фирму продао за поменутих 420 милиона евра, али уз обавезу да му се исплати још 80 милиона евра, ако предузеће уз новог власника постигне одређене финансијске циљеве.

Није, међутим, позната цена по којој ће Телеком од Актиса убудуће изнајмљивати антенске стубове, нити који су конкретни циљеви које Актисова компанија треба да оствари како би цена преузимања могла да буде увећана.

Актис је у саопштењу најавио даље проширење домета и прилагођавање новим телекомуникационим технологијама које ће бити уведене у региону. Компанија је навела да је купила имовину која садржи око 1.800 антенских стубова, и оценила да су „добро позиционирани за даљу комерцијализацију и проширење“.

Продаја 1.827 антенских стубова Телекома

БИРН је, у тексту објављеном 25. новембра прошле године, обелоданио да британска компанија Актис, и то преко фирме у Луксембургу, планира куповину 1.827 антенских стубова и пратеће инфраструктуре Телекома Србије који се налазе у у Србији (995 антенских стубова), Босни и Херцеговини (725) и Црној Гори (107).

Телеком је, подсетимо, у првој половини прошле године у Србији, али и кроз своје кћерке фирме у Црној Гори и БиХ, основао три предузећа под истим именом – „Sky Towers Infrastructure“ са седиштима у Београду, Подгорици и Бањалуци.

Од средине новембра Телеком увећава основни капитал, уносећи – у српску фирму антенске стубове, трафо-станице и другу опрему у вредности од око 4,8 милијарди динара, што је око 41 милион евра.

Исто ради и са фирмама регистрованим у Црној Гори и БиХ.

Београдско предузеће, потом, постаје власник и подгоричког истоименог предузећа, и оног регистрованог у Бањалуци.

БИРН је навео да је Телеком месецима у тајности припремао продају већине најзначајнијих телекомуникационих антенских стубова и њихове пратеће инфраструктуре, попут трафо-станица, соларних панела и дела земљишта. Директор Телекома Владимир Лучић је за БИРН рекао да процес продаје није био тајни, већ да се о продаји антенских стубова одлучивало на међународном тендеру. Лучић навео да није реч о стратешки важној имовини и најавио да ће продати све антенске стубове које имају у Србији, Црној Гори и БИХ.

„То се није крило, уз нашу сагласност ИФЦ и ЕБРД су објавили детаље о пројекту и остало ћемо објавити у договору са иностраним пословним партнерима. Цена је још тајна, али је веома значајна, реч је о великој количини новца. Цена је равна са ЕУ трансакцијама”, казао је Лучић за БИРН.