Прочитај ми чланак

ТЕЛЕКОМ Огромни дугови за струју, милиони за камате и распродаја стратешке имовине

0

Консултант Богдан Петровић и професор на Економском факултету у Београду Дејан Шошкић истакли су у емисији Н1 директно да је Телеком Србија, услед лошег управљања, изразито неликвидан, да је један од највећих дужника за струју у земљи, и да је због тога приморан да распродаје своју стратешку имовину.

Телеком већ месецима припрема распродају антенских стубова и пратеће инфаструктуре, и то под велом тајности, и без знања акционара, односно грађана Србије.

Петровић је истакао да је њега много више од тога да Телеком продаје стубове узнемирило то што нису платили рачун за струју, и што је Телеком шести или седми највећи дужник ЕПС.

„Телеком себи не плаћа текуће рачуне и за то је принуђен да плаћа затезну камату од 14,5 посто годишње. Телеком је изразито неликвидан – огроман износ краткорочних обавеза и мала обртна имовина. Он од годишњег обрта не може да сервисира краткорочне обавезе. Узео је кредит од 450 милиона евра, а ни то није довољно, па се мора ићи ка продаји антенских стубова“, навео је Петровић.

Биланс пословања Телекома за 2022. годину, у који је БИРН имао увид, показао је да су краткорочне обавезе тог предузећа много веће од обртне имовине, што сведочи да Телекому заиста јесте потребан новац.

Петровић је истакао да Телеком мора да пређе на 5Г технологију, што подразумева изградњу нових торњева, и „они очекују да ће компанија која буде купила те торњеве инвестирати“.

„Мана је што Телеком сваке године треба да плаћа закуп тој компанији“, оцењује.

„То што је Телеком у проблему је индикација врло лошег управљања“

Шошкић је упозорио да је Телеком у врло тешкој ситуацији и да је био „инволвиран у неке непримерене пословне одлуке, са огромним инвестицијама“.

„Телеком је област у којој би се могао остваривати огроман профит, па је то да је наш Телеком у проблему индикација врло лошег управљања“, сматра Шошкић.

Петровић је подсетио да је Телеком отворено акционарско друштво са пет милиона акционара, и „у обавези је да изађе на берзу и да на свака три месеца објави своје финансијске извештаје, а ми још чекамо извештај за 2022. који је прво предат с грешкама“.

Указао је да компанија која има обрт од милијарду евра не може на време да плати рачун за струју и пита зашто дивиденда акционарима још није исплаћена.

„Највероватније се чека ова продаја“, сматра.

Такође је питао зашто „Телеком избегава да се листира на берзи и онемогућава грађане да тргују својом имовином“.

„Телеком за камате плаћа 100 милиона евра више него пре две године“

Упозорио је и да су за Телеком велики проблем и камате, јер та компанија цео дуг има према варијабилној каматној стопи. Додао је да је годишња камата Телекома за 100 милиона евра већа данас него пре две године, због знатног раста еурибора.

„Очигледно иде на продају основне инфаструктуре, јер је негде и на граници колико може да апсорбујуе кредита“, оцењује.

Петровић подсећа да су радници Поште месец дана били у штрајку, превасходно незадовољни условима рада и ниским платама, које су тој компанији у просеку 53.000 динара.

„Пошти је неопходно да се склоне вишкови у администрацији, да би људи који раде у производњи добили адекватне плате. То важи и за Телеком. Једна од ствари да неко озбиљно ради у јавном сектору је да смањује број запослених. То је Томашевић урадио у ЕПС-у, смањио је број запослених за пет одсто. Енормни вишак непродуктивних радника – огроман проблем у јавном сектору“, закључује Петровић.

Шошкић истиче да је јако битна ставка контрола јавних предузећа.

„Уколико не постоји политичка воља контроле јавног предузећа, онда улазите у један миље који води растакању државне имовине. Колико год имате солидан брод, ако свако буши малу рупу у њему, тај ће брод потонути“, закључио је Шошкић.