Прочитај ми чланак

ИЗ ЧАСА У ЧАС-ИЗБОРИ у БиХ: Затворена биралишта у БиХ; Сребреница враћена Србима

0

Већина бирачких мјеста у БиХ су затворена, осим оних гдје су забиљежена кашњења на отварању. Како је речено у ЦИК, још се прикупљају подаци са терена, а прве информације о затварању гласачких мјеста и излазности биће саопштени на конференцији за новинаре Центзалне изборне комисије у 21.00 час.

cik-bih

13:30
До 11 сати највећа излазност бирача на локалним изборима забиљежена је у Добој-истоку 24,47 посто, подаци су Централне изборне комисије БиХ (ЦИК), преноси Aнадоли Aгенција (AA).

Према до сада доступним информацијама, у које нису укључене све општине у БиХ, до 11 сати у Горажду је излазност била 22,05 посто, слиједи Бијељина гђе је изашло 19,47 посто грађана, Бањалука 18,5 посто, а након тога Читлук са 16,58 посто.

До 11 сати у Чапљини је гласало 15,03 посто бирача, Бихаћу 13 посто, а у Центру Сарајево 8,6 посто.

“У Добој-Истоку је гласало 24,47 посто гласача”, казао је на првог конференцији за медије предсједник ЦИК-а Aхмет Шантић.

13:20
Иако је данас Мостар једини град без избора, грађани и грађанке Мостара, ипак, излазе на три бирачка мјеста и симболично гласају у склопу акције коју проводе млади из Мостара под називом „ИЗБОРИ се за Мостар“, јавља Aнадолу Aгенцy (AA).

Симболично гласање грађана у вријеме док сви градови бирају своје лидере у граду на Неретви се одржава у организацији удружења грађана Мостара која се баве питањима младих: Aгенција локалне демократије Мостар, Вијеће младих града Мостара, ОКЦ Aбрашевић и Удружење младих психолога. Симболична бирачка мјеста отворена су од десет до 19 сати на Шпањолском тргу, Тргу Мусала и платоу испред Мепас Малл-а.

Џенана Дедић, директорица Aгенције локалне демократије Мостар истиче како симболично гласање у Мостару има за циљ пробудити свијест грађана о стању у којем се налази њихов град.

„Имамо једну цијелу генерацију којима је готово 26 година. То су већ одрасли људи који никада нису имали право да бирају нити да буду бирани. Значи осам година њима влада нетко за кога они нису имали прилику да гласају. Стога је јако битно да су се управо ти млади људи пробудили и постали свјесни да требају учинити нешто. Они су свјесни да не могу на овај начин утјецати на изборне резултате, нити желе да утичу на изборни процес, али желе и хоће да пошаљу поруку да желе бољу будућност“, казала је Дедић за Aнадолу Aгенцy (AA).

Гласачки листићи који садрже питања: „Видите ли се у Мостару у наредних десет година?“, „Оцјеном од један до пет оцјените садашње стање у којем живите“, „Уколико би се одржали избори у Мостару да ли бисте изашли на исте?“ и „Сматрате ли да је неодржавање избора угрожавање ваших људских права?“, како је нагласила Дедић бит ће упућени на све разине власти, Уреду високог представника, омбудсмана за људска права, Уставном суду БиХ и свим институцијама које су на било који начин одговорне за ово стање и рјешавање агоније.

Мостар је данас једини град у БиХ у којем грађани не бирају нити могу бити бирани. Градске улице су празне, као и мјеста за плакате политичких лидера.

13:05
Према првим званичним подацима о излазности грађана на локалним изборима у Тузли је до 11 сати гласало 15.194 грађана, односно 13,39 посто регистрованих бирача, јавља Aнадолу Aгенцy (AA).

˝На 144 бирачка мјеста у Тузли гласало је 15.194 грађана. Још увијек прикупљамо те податке, јер нису нам достављени подаци са свих бирачких мјеста˝, потврдила је за AA Мелиха Пашић, предсједница Градске изборне комисије Тузла.

Право гласа у овом граду има 113.477 бирача, а неки од грађана који су гласали, казали су да очекују позитивне промјене након избора.

˝Дошла сам на гласање с мужем и обавили смо своју грађанску дужност. Надам се бољем сутра˝, поручила је Хурија Исић.

Бољем сутра, како је рекао, нада се и пензионер Aбдулах Нешковић.

Инес Шабановић имала је проблема приликом проналаска бирачког мјеста на којем може глас дати својим политичким фаворитима.

˝До сада сам увијек гласала у једној од учионица у Основној школи ´Славиновићи´, но данас ми је речено да нисам на њиховим списковима. Нисам мијењала адресу од прошлих избора и не знам због чега не могу пронаћи моје име и презиме. Звала сам и центар Градске изборне комисије. Узели су мој број телефона и обећали су да ће ми се ускоро јавити с информацијом на којем бирачком мјесту могу гласати˝, изјавила је Шабановић.

Иначе, из Градске изборне комисије потврдили су да је у Тузли на вријеме отворено 161 гласачко мјесто, укључујући два мјеста за гласање у одсуству. Гласање се одвија без проблема, а једно мјесто за гласање на непотврђеним гласачким листићима, за оне који имају идентификацијски документ, али не могу их пронаћи на списковима, налази се у згради Музеја Источне Босне. На терену је 12 мобилних тимова, који омогућују гласање болесним и непокретним грађанима, као и оним у притворским и затворским установама.

Први подаци о томе ко ће наредне четири године бити градоначелник Тузле, бит ће познати вечерас у 21 сат.

mladen-ivani-dananji-lokalni-izbori-indikator-predstojeih-optih-izbora_b1fa285-1000x600

13.00
Надам да ће доста људи изаћи на изборе и да ће ово бити истински празник демократије, изјавио је данас након гласања на локалним изборима у Бањалуци члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, јавља Aнадолу Aгенцy (AA).

Након гласања у Бањалуци Иванић је рекао да су ови локални избори јако битни јер ће бити индикатор предстојећих општих избора, те да ће према својим посљедицама, бити врло занимљиви.

“Надам се да ће доста људи изаћи на изборе показати своју вољу и да ћемо имати локалну власт формирану по вољи народа. Каква ће воља народа бити виђећемо у наредних дан-два”, рекао је Иванић новинарима.

12:50
Од уписаних 3.124.775 бирача до 11 часова гласало је 506.327 или 16,17одсто. У Бања Луци је гласало 34.853 или 18,5 одсто у Бихаћу 7.385 односно 13 одсто, у Бијељину 28.725 или 19,47 одсто. У Сарајеву је гласало 4.898 или 8,6 одсто, Чапљина 15,03 одсто или 3.250. У Читлуку је гласало 2.239 или 16,58 одсто.