Прочитај ми чланак

ИЗ ЧАСА У ЧАС-ИЗБОРИ у БиХ: Затворена биралишта у БиХ; Сребреница враћена Србима

0

Већина бирачких мјеста у БиХ су затворена, осим оних гдје су забиљежена кашњења на отварању. Како је речено у ЦИК, још се прикупљају подаци са терена, а прве информације о затварању гласачких мјеста и излазности биће саопштени на конференцији за новинаре Центзалне изборне комисије у 21.00 час.

srebrenica-glasanje-lokalni-izboriГрађани су бирали 131 начелника и 10 градоначелника, те 3.136 одборника, од којих 26 представника националних мањина, а први прелиминарни резултати се могу очекивати око 21.00 час. Забиљежене су 93 критичне ситуације, а инциденти у Стоцу су обиљежили изборни дан.

Председник ЦИК БиХ Ахмет Шантић рекао је да је до 15 часова гласало 1.540.212 бирача или 38,78 одсто. У Републици Српској гласало је 42,73 одсто бирача. У Бањалуци је изашло 41,84 одсто грађана. Највећа излазност забележена је у Невесињу 56,33 одсто, Требињу 55,53 одсто, те Милићима 55,49 одсто.

Сви подаци ће бити објављени на званичној страници Централне изборне комисије. Бирачка места су отворена у 7 часова. Краћа закашњења забележена на 19 бирачких места из техничких разлога.

lokalni-izbori-u-bih-tuzla

22:44 Актуелни наченик Сребренице Ћамил Дураковић не прихвата победу коју је прогласио његов противкандидат, Србин Младен Грујичић, јер, како каже, још је рано, а манифестацију Срба, који су већ почели да славе победу, назвао је провокацијом.

22:29 Додик: Величанствена и убедљива победа у РС

22:26 Председник СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас у Бањалуци да је СНСД остварио убедљиву и величанствену победу на локалним изборима у Републици Српској.

 22:09 Према незваничним информацијама, у Федерацији БиХ изборни дебакл доживела је Странка демократске акције (СДА). 22:08 Кандидати за начелнике Савеза за промене однели су победу у Теслићу, Шамцу, Котор Вароши, Шековићима, Сокоцу, као и у Источној Илиџи.

22:07 Према подацима изборних штабова, СНСД је освојио начелничка места у Палама, Источном Новом Сарајеву, Рогатици, Вишеграду, Градишци, Прњавору, Власеници, Невесињу, Љубињу, где су до сада начелници били из СДС-а.

22:06 Кандидат Савеза за промене за градоначелника Приједора Душан Берић изјавио је вечерас да је у предности његов противкандидат, Миленко Ђаковић из ДНС-а.

22:03 Осим Бањалуке, СНСД води у Бјељини,Требињу, Зворнику, Палама и многим другим местима.

22:01 Славље у Бањалуци…

22:00 У изборном штабу Игора Радојичића полако долазе кандидати за одборнике у Скупштини града Бањалука, а припрема се и бенд за музику уживо. Чланови СНСД са Лауша већ славе на улицама Бањалуке.

21:58 Лидер опозиционе СДС-а Младен Босић рекао је вечерас да су изборни резултати на локалним изборима кандидата СДС-а, али и Савеза за промене веома лоши, а први резултати за Бањалуку говоре да је кандидат СНСД у вођству.

21:54 На локалним изборима у Босни и Херцеговини гласало је 1.723.140, односно 53,88 одсто бирача, саопштила је вечерас ЦИК БиХ.

21:27 Кандидат за начелника Сребренице, који има подршку свих српских странака, Младен Грујичић, прогласио је вечерас победу, уз тврдњу да има више од 3.000 гласова од актуелног градоначелника и противкандидата Цхамила Дураковића.

20:00
У Сребреници је велика неизвесност и напетост у очекивању да се саопште први резултати гласања на локалним изборима у БиХ, седмим од потписивања Дејтонског мировног споразума.

izlaznost-lokalni-izbori
18:30
Министар унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Слађан Беванда потврдио је да је у Столац упућена специјална јединица полиције због нарушене безбедносне ситуације. Беванда је нагласио је да је ситуација мирна и под контролом.

18:20
Председник Централне изборне комисије БиХ Ахмет Шантић потврдио је да су у Стоцу затворена сва бирачка места због инцидента, али је додао и да за сада нема званичних информација о томе шта се тачно догодило, као и да су два члана Комисије завршила у болници.

Званичне информације се очекују, казао је Шантић, а незванично, додао је, реч је о томе да је у поподневним сатима начелник кадидат дошао и напао председника Изборне комисије. Такође незванично, два члана Комисије су затражила лекарску помоћ, рекао је Шантић на другој конференцији за новинаре, на којој, међутим, нису изнети нови подаци о одзиву грађана на биралишта.

18:00
До 16 часова у Угљевику је гласало 8.256 или 57,44 одсто, у Приједору 28.425 или 34,02 одсто, у Осмацима 1.846 бирача или 50,63 одсто, у Дервенти 2.128 или 40,66 одсто, у општини Језеро 636 грађана или 62,7 одсто, у Добоју 29.892 бирача или 48,5 одсто, у Рибнику 3.578 грађана или 56,41 одсто, у Кнежеву 4.943 бирача, односно 51,83 одсто, у општини Србац 8.279 бирача или 46,74 одсто, у Костајници 52,71 одсто или 2.625 бирача.

17:15
Из МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона потврђено је да је Стоцу дошло до више инцидената, до физичких сукоба на бирачким местима, напада, туче између носилаца листа политичких субјеката, и туча између чланова бирачких одбора.Гласање је обустављено.

16:20
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је данас да је изузетно важно на изборима очувати интегритет цјелокупног демократског процеса и обезбиједити да грађани бирају слободно, према својој вољи и жељи, без било каквих неодговарајућих притисака.

Вигемарк на бирачком мјесту у Сарајеву (Фото: СРНА)

Вигемарк на бирачком мјесту у Сарајеву (Фото: СРНА)

Вигемарк је приликом посјете бирачком мјесту у Основној школи „Исак Самоковлија“ у Сарајеву истакао да је суштина локалних избора управо у локалној демократији, што се у ЕУ цијени и покушава да очува.

„Не треба заборавити да је БиХ млада земља и нормално је и разумљиво да има различитих гласова који иду у различитим правцима којима ова земља треба да крене. БиХ је на занимљивој и важној раскрсници. Земља покушава да направи искорак према ЕУ, што ми подржавамо“, изјавио је Вигемарк новинарима.

Наглашавајући да не види зашто се најнормалније не би одржавали избори у БиХ, Вигемарк је рекао да би у земљи требало да буде зрела демократија да би била чланица ЕУ.

Специјални представник ЕУ у БиХ изразио је наду да ће грађани бирати појединце и странке за које мисле да ће радити најбоље у њиховом интересу.

Према његовим ријечима, познато је да је небројено пута истицано да је неопходно да буду одржани, прије свега, локални избори у Мостару и да је недопустиво што се то није десило осам година.

„ЕУ се до сада није активно ангажовала везано за изборе у Мостару. Можда је вријеме да се и ми укључимо. Имао сам прилику да се више пута састанем са званичницима у Мостару и могу рећи да постоји интерес да буде пронађено рјешење. Али некад није то потребно, већ је потребна и спремност на компромис“, појаснио је Вигемарк.

Он је нагласио да питање Мостара не би требало повезивати са неким другим питањима који немају никакве везе.

15:40
Полицијски службеници МУП-а РС ухапсили су више лица из Бијељине под сумњом да су починили кривично дело подмићивање при изборима или гласању, а код њих је пронађен већи број туђих личних карата које су привремено одузете.

15:20
Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИК) током јучерашњег и данашњег дана примила је приговоре који се односе на кршење изборне шутње политичких субјеката односно кандидата на локалним изборима преко друштвених медија, преноси Aнадоли Aгенција (AA).

Ову информацију потврдио је предсједник ЦИК-а Aхмет Шантић који је данас посјетио бирачко мјесто 137A046 у општини Стари Град у згради Економског факултета у Сарајеву.

Према његовим ријечима, ЦИК је запримио приговоре везане за кршење изборне шутње преко друштвених медија, док законске одредбе нису прецизирале санкције за такав вид оглашавања.

“Ми сагледавамо комплетне материјале који су пристигли у ЦИК, током јучерашњег дана, ноћи и пола изборног дана. Већина приговора, односно могућих кршења изборне шутње односи се на ђеловање политичких субјеката и кандидата путем друштвених медија. Говорим у смислу да су позивали на гласање, међутим, ових дана кад смо сагледавали могућности евентуалног процесуирања таквих активности, мало је одредби у изборном закону који се односе на улогу друштвеног медија, јер је практички немогуће пронаћи извор што се тиче и Фацебоока и других, ко стоји иза њих, ко их плаћа, а они дистрибуирају”, рекао је Шантић.

Подсјетио је и на кршење изборне шутње од стране медија за шта је, како је нагласио, надлежна Регулаторна агенција за комуникације (РAК).

“У сваком случају, оно што није добро ових дана и данас до 12 сати јесте да путем портала, дневне вијести, новине, било које, ове активности политичких субјеката промовишу на један начин гђе су истакнути политички лидер, високи дужносници полтиичких странака гђе се промовише њихова излазност на изборе и позивање на гласање. Мислимо да то није добро, да није у складу са одредбама комплетног изборног законодавства мада су ту на реду регулаторне агенције за медије. Мислимо да се ради о медијском прекшају, али препустит ћемо агенцији за медије да она то питање ријеши”, рекао је Шантић.

Према његовим ријечима, сва бирачка мјеста у Кантону Сарајеву јутрос су отворена на вријеме и процес гласања протиче без проблема.

“Било је увијек на бирачким мјестима да дође до вербалних препирки. Имали смо кашњење у Стоцу гђе је то бирачко мјесто отворено око 11 сати”, подсјетио је Шантић.

Према посљедњим подацима ЦИК-а, на локалним изборима у БиХ до 11 сати гласало је 506.327 бирача или 16,17 посто од 3.263.906 бирача уписаних у Централни бирачки списак.

Сва биралишта у земљи, њих 5.469 бит ће отворена до 19 сати гђе грађани могу гласати уз показивање једног од важећих идентификационих докумената.

На локалним изборима у БиХ данас се бира 131 начелник, 10 градоначелника и 3.136 вијећника.

15:00
Додик: Они који имају подршку народа могу да направе највише.

14:30

14.20
Штабу Министарства унутрашњих послова Републике Српске до 11.00 часова пријављена су два инцидента.

14:00
У Бања Луци право гласа има 189.370 грађана. Своју демократску вољу могу да изразе на једном од 267 гласачких мјеста, а организован је и 21 мобилни тим.

Своју грађанску дужност искористила је и Бањалучанка Блаженка Ђујић, која је поранила.

– Треба изаћи на изборе. Значи, борити се за Републику Сропску, за град и на крају не изаћи на изборе, то значи да уништиш све, истакла је Ђукићева.

Нову локалну власт у Бања Луци грађани пажљиво бирају.

Бирачко мјесто за гласање у одсуству, на чијем је списку 306 бирача, налази се на Радничком универзитету, гдје је и бирачко мјесто за гласање непотврђеним гласачким листићем.

– Све припреме за отварање бирачког мјеста су отворена у складу са упутама и на вријеме, истакао је Вукса Пајић, предсједник Бирачког одбора “Раднички универзитет“.

Гласање без проблема протиче и на Бирачком одбору у бањалучком насељу Лазарево.

– Све је у најбољем реду. Бирачки процес је почео у 7 сати без икаквих сметњи и проблема, рекао је Душка Каменко, предсједница Бирачког одбора “Лазарево 2“.

Своје право да бирају грађани могу да искористе данас до 19 часова. Организован је и 21 мобилни тим који обилази старе и изнемогле.