Прочитај ми чланак

ИЗ ЧАСА У ЧАС-ИЗБОРИ у БиХ: Затворена биралишта у БиХ; Сребреница враћена Србима

0

Већина бирачких мјеста у БиХ су затворена, осим оних гдје су забиљежена кашњења на отварању. Како је речено у ЦИК, још се прикупљају подаци са терена, а прве информације о затварању гласачких мјеста и излазности биће саопштени на конференцији за новинаре Центзалне изборне комисије у 21.00 час.

12:40
Звиздић: Очекујем да изабрани начелници и градоначелници почну реализацију хиљада хиљада обећаних пројеката.

biraka-mjesta-u-srebrenici-otvorena-na-vrijeme-graani-oekuju-manje-tenzija-nakon-izbora_91e0a65-1000x600

12:20
Коалиција за слободне и поштене изборе „Под лупом“ забележила је продају места у бирачким одборима у 18 општина у БиХ, 51 случај употребе јавних ресурса у изборној кампањи и 118 случајева куповине гласова у замену за храну, пиће или друге поклоне. Више о томе прочитајте ОВДЕ:

СРПСКА – СAРAДЊA СДA И СДС: Изетбеговић подржао Мићу Мићића!

12:00
Предсједник Републикe Српскe (РС) Милорад Додик пожелио је данас у Лакташима свим грађанима срећну и добру будућност након што је гласао на локалним изборима, истакавши како су “ови избори важни зато што ће омогућити да дође до оних власти које народ подржава”, јавља Aнадолу Aгенцy (AA).

“Несумњиво да нове власти с новом енергијом и подршком народа сигурно могу да направе највише. Драго ми је што је изборна кампања прошла мирно, без ексцеса. Оно што је у сфери вербалних и других ствари изгледа бенигно у односу на она друштва за која гледамо како проводе изборе и шта се дешава. РС показује своје демократско здраво лице и то је оно што је најважније”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су грађани РС прије седам дана изашли на референдум, те додао да су многи сумњали у могућност да људи гласају два пута у седам дана.

“Избори се одвијају у фер и коректним условима по садашњим информацијама и позивам све да до краја дана останемо досљедни нашим демократским капацитетима, на крају имамо изборе који ће бити поштени и фер без икаквих малверзација, шпекулација. Овај народ заслужује да има фер и поштене изборе”, рекао је Додик.

– Гласао мимо најављеног термина па се вратио ради изјаве новинарима –

Иако је било најављено да ће предсједник РС гласати у 11 часова он је своју грађанску дужност обавио у 10 часова. На питање зашто се одлучио да гласа без присуства медијских екипа нашалио сам да је и сам био изненађен недостатком новинара.

“Јавно сам гласао, не желим да прекршим изборну шутњу, да кажем за кога али претпостављате. У сваком случају искључиво је техничка прича у питању”, рекао је Додик и додао да се из поштовања према новинарским екипама вратио у 11 часова како би дао изјаву.

На молбу представника медијских кућа вратио се и у бирачко мјесто у Дому културе у Лакташима како би били у прилици да забиљеже фото и видео материјал са гласачког мјеста.

11:30

МИНИСТАР БЕЗБЕДНОСТИ МЕКЕТИЋ оптужио Београђане да изазивају нереде на изборима

11:15
Гласање на свих 27 бирачких мјеста на подручју општине Сребреница почело је на вријеме и без већих проблема. На бирачким списковима за локалне изборе у Сребреници уписано је 13.673 грађана који имају право гласа.

„С обзиром да јутрос на самом старту није било никаквих проблема, дакле није било кашњења, надамо се да у току дана неће бити неких већих проблема и да ће све проћи у најбољем реду“, рекао је у изјави за Aнадолу Aгенцy (AA) одмах по отварању гласачких мјеста, Нермин Aливуковић, предсједник Општинске изборне комисије.

Први грађани који су се појавили на биралиштима исказали су, између осталог, и наду да ће се живот ускоро вратити у своје нормалне токове.

„Пред сваке изборе тензије порасту, мада мислим да су ови избори били, бар оно што се ја сјећам у задњих 15-так година, са највећим тензијама, али мислим да је на то утицао и референдум и те предрадње. Aко мислимо да идемо напријед, тензије морају спасти након избора“, казао је Мирсад Мујић, становник Сребренице.

Други ипак кажу да је гласање „обавеза“ коју сваки појединац има према друштву.

„Изашао сам на гласање. То је грађанска дружност, нема ту шта да се прича“, казао је Бошко Тојчић, један од првих гласача који су искористили своје право.

Грађани Сребренице данас бирају између једног од двојице кандидата за начелника општине, те бирају нови сазив општинске скупштине.

11:02
Добар одзив бирача у два највећа бањалучка насеља.

11:00
Гласање у републици Српској протиче без инцидената, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.