Прочитај ми чланак

ИНИЦИЈАТИВА НЕ ДАВИМО БЕОГРАД: Опозиција да бојкотује изборе и изађе из Парламента

0

Иницијатива "Не давимо Београд" позвала је данас опозицију да бојкотује евентуалне изборе ако не буду фер и слободни, да напусте парламентарне институције на националном и локалном нивоу и да обуставе парламентарну сарадњу са владајућим странкама.

Та Иницијатива је у саопштењу предложила формирање радног тела које би чиниле организације цивилног друштва које се баве изборним процесима попут Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), Центра за слободне изборе и демократију (Цесид), Националне коалиције за децентрализацију, БИРОДИ, Транспарентности Србија и „других организација које нису под контролом власти“.

„Усвајање препорука радне групе од надлежних институција ће бити једини показатељ да ли су створени услови за излазак опозиције на фер и демократске изборе“, пише у саопштењу.

Не давимо Београд је позвала опозицију да се обавежу да ће се супротставити насиљу, а посебно оном који је повезан са влашћу.

„Сви опозициони политички актери се обавезују да ће солидарно стати у заштиту свих угрожених градјана који се надју на удару песнице власти због другачијег мишљења или критичког деловања и пружити помоћ и заштиту угроженим људима и групама“,

Иницијатива је затражила од опозиције да раде транспарентно и да буду отворени за укључивање градјана и градјанки у све активности.

„Сви политички актери морају се обавезати да ће у свим својим заједничким активностима максимално поштовати и уважавати све облике различитости, националне, родне, верске или сексуалне оријентације, као и уложити максималне напоре да се у овим активностима обезбеди једнако учешће жена“, оценила је Иницијатива.

У саопштењу је Иницијатива позвала опозицију да се обавежу да ће примењивати ненасилне методе у свим протестним и другим активностима усмереним на демократизацију друштва.

Иницијатива је позвала на „наставак борбе свим расположивим легалним средствима“ кроз протесте, протестне акције и мобилизацију градјана ако власт настави да игнорише захтеве градјана који протестују.