Прочитај ми чланак

ГУЖВА У ИЗБОРНОМ ПЕТЕРЦУ: Које све странке су на ивици цензуса

0
Фото: Блиц - РАС Србија

Фото: Блиц – РАС Србија

Чак пет изборних листа, две на десници и две лево оријентисане, крећу се између пет и осам одсто подршке – каже за „Блиц“ Бојан Клачар из Цесида. Он истиче да је тешко очекивати да све ове странке пређу цензус.

Он оцењује да не би било изненађење да и радикали и ДСС/Двери на десници пређу цензус, а у случају неких турбулентних догађаја очекује се и већи раст на том пољу.

– Три листе су распоређене у размаку од два процента. ДС и ДЈБ су око пет процената, СДС/ЛДП између шест и шест и по. Било би изненађење да све три листе пређу цензус, али свака друга калкулација је незахвална. Уколико би се то догодило, то би значило да је опозиција резервоар гласова извукла из неопредељених – наводи Клачар.

– На основу истраживања, мислим да је најреалније да од ДС, СДС/ЛДП и ДЈБ у Скупштину уђу две листе, с тим да бих Радуловићу дао нешто мање шансе. Што се тиче СРС и ДСС/Двери, огромне су шансе да обе листе пређу цензус – закључује и социолог Владимир Вулетић.

„Прелазимо цензус“

Представници пет странака које се боре за прелазак цензуса не само да негирају да лоше стоје већ за истраживања која им не дају шансу углавном говоре да су плаћена и намештена. Сви листом тврде да имају двоцифрену подршку грађана.

Кладионице: Највеће шансе радикалима

Поједине кладионице избациле су квоте за предстојеће изборе. Према квотама, највеће шансе за прелазак цензуса и улазак у скупштинске клупе имају радикали, потом ДСС/Двери, ДС, па СДС/ЛДП и коначно Доста је било

Извор: Блиц