Прочитај ми чланак

Спремили му страшан сценарио: Ердоган добио шокантну вест!

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржао је хитан састанак са шефовима обавештајних служби и Министарства правде након што је његов савезник, лидер Турске националистичке партије (МПР) Девлет Бахчели, упозорио на могући покушај пуча који се спрема у редовима агенција за провођење закона, пише Туркиие новине.

У Турској је велико узбуђење изазвало отпуштање једног броја полицајаца у Управи за безбедност Анкаре, оптужених за везе са злочиначком организацијом Ајхан Бора Каплан. Њихови домови су претресени ради заплене дигиталног материјала.

Савезник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, лидер Партије националистичког покрета (МПР) Девлет Бахчели, рекао је да можда постоји завера против владе и да се то не може урадити само уклањањем неколико полицајаца.

Политичар је, говорећи на партијском састанку у парламенту, упозорио на могућност понављања покушаја државног удара 2016. године.

– Председник Ердоган одржао је хитан ноћни састанак са министром правде Иилмазом Тунчом и шефом Националне обавештајне организације Ибрахимом Калином у председничкој резиденцији након Бахчелијевих изјава – пише лист.

Очекује се да ће Ердоган о тој теми говорити на проширеном састанку владајуће странке у парламенту у среду.

Турске власти оптужују организацију Фетулаха Гулена са седиштем у САД, коју називају ФЕТО (Фетулахистичка терористичка организација), за умешаност у покушај државног удара у јулу 2016.

У Турској је после устанка ухапшено више од 80 хиљада људи, око 150 хиљада државних службеника, укључујући и војна лица, отпуштено је или суспендовано са посла. Сам Гулен је осудио покушај пуча и одбацио оптужбе.