Прочитај ми чланак

ДСС са КОСМЕТА СТАО НА СТРАНУ САНДЕ Ни на локалу у коалицију са Напредном странком

0

Покрајински одбор Демократске странке Србије за Косово и Метохију не одобрава подношење оставке на месту председника Демократске странке Србије госпође Санде Рашковић-Ивић, али са друге стране у потпуности разуме овај њен поступак имајући у виду да је он високо моралан, дубоко принципијелан и потпуно у складу са програмом и начелима Демократске странке Србије.

ne snsГоспођа Санда Рашковић-Ивић је за ово кратко време док је била председник Демократске странке Србије била изложена жестоким и прљавим нападима, како унутар странке, тако и од стране Српске напредне странке и њених сателита. Сетимо се само изјаве председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља који ју је на један вулгаран и примитиван начин назвао „проститутком испод Плавог моста“. Српска народна пословица за такве каже: „Према човеку и беседа“.

Иако је Демократску странку Србије вратила у Парламент трговачко-комерцијали дух наслеђен од Андрије Младеновића остао је доминантан у политичком опхођењу странке. Покрајински одбор Демократске странке Србије подржава дојучерашњу председницу Санду Рашковић-Ивић у ставу да се ни у ком случају није смело улазити у коалицију са Српском напредном странком, ни на Вождовцу а нарочито не на Врачару јер општина Врачар није „локал“ већ симбол отпора диктаторском режиму Александра Вучића. Уосталом главни јуришници режима као што су Ђурић, Селаковић, Весић су одборници у општини Врачар. Посебно је бизарно да градски одбор Демократске странке Србије потписује коалициони споразум са СНС-ом и ЛДП-ом са само једним одборником. Поражавајуће је то да такву одлуку скоро апсолутном већином подржава и градски одбор Београда као и извршни одбор ДСС-а.

Док са једне стране режим Александра Вучића спроводи бруталну репресију према члановима Демократске станке Србије са Косова и Метохије, поједини делови странке улазе са Српском напредном странком у коалиције. Тако је на пример пре неколико месеци претучен Небојша Ђорђевић члан општинског одбора ДСС Косовске Митровице само зато што је на свом фејсбук профилу написао да је Александар Вучић издао Косово и Метохију. Нешто још раније је члану председништва ДСС Марку Јакшићу због критика упућених Александру Вучићу запаљено возило. Да би на дан избора био извршен напад бомбама и митраљеским рафалима на породичну кућу Славише Ристића, потпредседника ДСС и садашњег посланика у Скупштини Србије.

Каква је то солидарност међу члановима странке да док једни страдају други уживају са Српском напредном странком у локалној власти?

Чак се и градском одбору Демократске станке Србије у Нишу прети распуштањем зато што не дозвољава да се у општинама формира коалиција са Српском напредном странком.

Горко и тужно звучи да је некада у Демократској странци Србије владало начело демократског и националног, да би данас превагнуо принцип трговачког и комерцијалног.