Прочитај ми чланак

ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ: Нема разлога за парламентарне изборе

0

Министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић сматра да нема разлога да заједно са локалним изборима у Београду буду одржани и парламентарни јер би то, како каже, укочило започете активности.

– Процењујем, а и став СПС је да избори треба да буду онда када им је време. Треба се припремити за изборе у Београду који ће бити најкасније на пролеће – рекла је она у интервјуу за „Новости“ у издању од недеље.

Како је додала, нема разлога да буду организовани и парламентарни.

– На тај начин се коче активности које смо започели, пошто је један мандатни период реално време за које може нешто да се уради и оцени учинак парламента и Владе – навела је она.

Упитана да прокоментарише „тренутне притиске који долазе из америчке администрације“, Ђукић Дејановић каже да су то веома сложена питања.

– Наша позиција и политички циљ су да идемо ка Европи и верујем да се то неће доводити у питање – рекла је она.

Како је додала, то „да ли имамо право на пријатељство са Русијом и да ли треба да га негујемо и даље, питање је за грађане Србије и биће у складу са њиховом одлуком и жељом“.

Говорећи о одлуци о рађању, Ђукић Дејановић каже да је неотуђиво право жене да одлучи да ли ће и када родити.

– Уједно то је и позив држави да ствара услове да оне буду мотивисане да задовоље свој родитељски нагон. Не може нико никога ни на шта да натера, посебно на пољу личних права и одлука – истакла је она.

О активностима у борби против негативног природног прираштаја који је карактеристика наше земље она је рекла да су у процедури измене и допуне Стратегије за подстицање радјања.

– Одвојили смо буџетску линију за подстицајне мере и то у општинама где је демогрфски гледано најлошија ситауција – рекла је Ђукић Дејановић.

Такође је најавила и закон о финансијској подршци породици чије доношење очекује до краја године и који, како каже, има револуционарне новине.

Како објашњава, први пут се изједначава жена са села која је власник газдинства или социјално осигурана са оном која је у сталном радном односу.

Такође је најавила да ће дечји додатак који су досад примале особе до 19 година бити примењен и на редовне студенте, као и ускоро стимулисање послодаваца да ускладе рад и родитељство.