Прочитај ми чланак

Грци бесни: Спрема се издаја Срба

0

Грчки лист Демократија објавио текст у коме је наведено да се спрема нова издаја Срба, јер је Грчка спремна да подржи "лудачки" захтев да се злочин у Сребреници прогласи геноцидом зато што то од ње траже Немци.

„Док међународна заједница затвара очи пред понтијским геноцидом и одбија да осуди Турску, Немачка, САД и друге земље у њиховој сфери утицаја (Руанда, БиХ итд.) страствено промовишу проглашење међународног дана за сећање и обележавање геноцида 1995. године у Сребреници, за који је предложено да буде 11. јула сваке године“, наводи се у тексту објављеном на насловној страни листа.

Српска страна, која се поново скоро сама бори против свих и признаје да су можда почињени ратни злочини, али ни у ком случају геноцид, наводи лист, апеловала је на Грчку, упркос „недавном забадању ножа у леђа у Савету Европе“, да то не чини позивајући се на традиционално пријатељске односе.

„Председник Србије Александар Вучић у видео-поруци тражи од Грчке да се уздржи од релевантног гласања, знајући, како каже, да је Грчкој тешко да гласа против и позива се на заборављено, током Мицотакисовог периода, грчко-српско пријатељство“, наводи лист.

Лист, наводећи делове текста резолуције, оцењује да ће бити изузетно занимљиво видети какав ће став Грчка заузети у погледу још једног критичног питања, као и коначан резултат гласања, за резолуцију која „олако усваја термин геноцид“ за грађански рат у бившој Југославији, где су заиста почињени масакри и ратни злочини, али ни у ком случају геноцид.

„А шта више када међународна заједница то деценијама негира (подлежући турским претњама) за Понтима, упркос 350.000 мртвих и хиљадама присилно расељених људи“, закључује лист, алудирајући на масакр над Грцима у регији Понтуса који су починили Турци између 1914. и 1923. године.