Прочитај ми чланак

Дијана прислушкивала опозицију и новинаре, саслушана тек због Вучића

0

Бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић постала је део кампање прорежимских медија због тврдњи да је била међу 50 људи који су саслушани у вези прислушкивања председника Александра Вучића и његове породице. На то да је Хркаловић своју позицију на сличан начин злоупотребљавала далеко раније, упозоравали су лидери опозиције и новинарска удружења.

Хркаловић се нашла под светлом камере 2018. године на локалним изборима у Лучанима, када су откривени џипови без саобраћајних ознака који су патролирали Драгачевом и претили грађанима да мора да се гласа за СНС. Бивши министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је тада да је државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић, која је дан провела у полицијској станици у Гучи где су саслушавани чланови Савеза за Србију, тамо отишла по његовом налогу.

– Ово је државни секретар у МУП-у. Брука и срамота Србије, шта смо ми доживели, да полиција хапси опозицију. То је Вучићево лице, то је Вучићева Барбара из МУП-а. То је лице Салета Мутавог, то је лице Милана Радојичића, то је лице Звонка Веселиновића, свих криминалаца који данас воде Србију – рекао је Бошко Обрадовић у Лучанима, који је тада са Хркаловић имао близак сусрет и вербални окршај.

Дијана Хркаловић била је кадар актуелне власти која је своју каријеру започела у БИА, а потом пребачена директно у кабинет бившег министра полиције Небојше Стефановића. Управо у том кабинету и новоформираном Одељењу за послове безбедности је, како је наводио Обрадовић, започело прислушкивање новинара и опозиционара.

Како тврди Обрадовић „ова јавно изнета сазнања о кадровима СНС у МУП-у, који су се бавили противзаконитим радњама прислушкивања новинара и опозиционих лидера, наишла су тада на медијски зид ћутања, да би данас било потврђено да су се ове личности бавиле незаконитим прислушкивањем“.

Чак је и, док је Хркаловић била секретарка УКП-а, Независно удружење новинара Србије поднело кривичну пријаву против ње и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, због сумње да су незаконито прислушкивали новинаре. Међутим, као што то увек и бива, пријава није добила епилог.

Хркаловић се недавно поново нашла у жижи јавности због медијских натписа да је била међу 50 људи који су саслушани у вези прислушкивања председника Србије Александра Вучића и његове породице, али и да је одбила полиграф. Када је требало испитати наводе о прислушкивању опозиције и новинара, тужилаштво се није укључило нити покренуло било какав поступак.