Прочитај ми чланак

Дачић: Договор ни близу, ни далеко, Тачи: Идемо правим путем

0

Brisel-dijalog(Танјуг, РТС)
Договор Београда и Приштине није ни близу ни далеко, јер се поглед у сваком тренутку може променити, рекао после седме рунде дијалога у Бриселу премијер Дачић.

Тачи: Потврђујем да смо постигли одређени напредак, не могу да потврдим да ли смо близу решења, али идемо правим путем. У дијалогу се дошло веома близу решења, каже Кетрин Ештон. Наставак разговора 2. априла.

После маратонских преговора у Бриселу, висока представница ЕУ Кетрин Ештон верује да ће закључно решење у дијалогу Београда и Приштине бити нађено на завршном састанку 2. априла. Ештонова сматра да се у дијалогу дошло веома близу решења, иако се разговарало о тешким питањима везаним за север Косова. Премијер Ивица Дачић рекао је после седме рунде дијалога да договор није ни близу ни далеко, јер се поглед у сваком тренутку може променити. Сличног мишљења је и Тачи.

„И даље постоје неке разлике, првенствено о заједници српских општина на Косову, али могу да кажем да смо за ових седам сусрета изградили однос у којем поштујемо договоре и решавамо тешка питања“, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Ештоновом и Тачијем.

Србија је опредељена и привржена дијалогу, то не радимо због датума него због потребе да решимо проблем и да се окренемо будућности, навео је премијер Србије.

Према његовим речима, на такав начин би односи између Београда и Приштине били фактор стабилности у целом региону, и „зато се залажемо за свеобухватно и дугорочно решење“.

„Да би до тог решења дошли потребно је уложити много труда, уважити интересе обе стране и још једном понављам да ми мислимо да тај предлог који смо ми дали као заједницу општина треба да буде добро решење, најбољи начин за превазиолажење проблема паралелизма институција“, навео је Дачић.

И даље постоје неке разлике, рекао је премијер и додао да се пре свега тичу надлежности заједнице српских општине али за ових седам наших сусрета мислим да смо изгадили један однос да поштујемо договоре и да решавамо и она тешка питања која до сада нико није ни покушао да реши.

„Још једном, Србија не жели да купи време не жели да игра било какве игре, ни са ЕУ ни са Приштином, и нема времена, не због датума него јер морамо да решавамо проблеме како бисмо довели наш народ и државу да живи као сав нормалан свет и зато мислим да смо и данас остварили одређени прогрес без обзира што смо имали тешке разговоре у више фаза и рунди“, каже Дачић наводећи да како време пролази, да би и оптимизам за проналажење решења могао да буде повећан.

Како је рекао, понуда треба да буде добра, предлог да буде добар. „Морам да кажем да се по први пут суочавамо са тим да ЕУ не поставља неке папире као ултиматуим него нас тера да дођемо до решења“, рекао је Дачић, што је, како је истакао много тешко јер „нисмо склони компромису“.

Тачи: Идемо правим путем
Косовски премијер Хашим Тачи је рекао да су имали маратонски састанак током читавог дана који није било лаган и додао да је то био састанак који је вођен у једном конструктивном и позитивном духу.

У Скуланеву, етнички чистом српском селу у општини Липљан, порушена су два надгробна споменика, саопштила је у среду увече владина Канцеларија за Косово и Метохију, најоштрије осуђујући тај вандалски чин.
„Тражимо од међународне заједнице да хитно пронађе и казни починиоце овог вандалског чина“, наведено је у саопштењу.

„Још једном потврђујем да смо постигли одређени напредак у питањима којима смо се бавили. Ни ја не могу да потврдим да смо близу или далеко решења али бар идемо правим путем. Очекујем у наредном данима да дођемо до решења за нормализацију односа, пре свега у северној Миртровици „, навео је Тачи додајући да је потребно да имамо слободу кретања владавину закона и развој демократског друштва.

„Косово је посвећено постизању договора“, рекао је Тачи додајући да су народи изгубили доста времена, што се посебно односи на читав век који је иза нас проведен у непријатељству и сукобима.

Захвалан сам што отварамо ново поглавље у новим односима између наших народа и у оквиру евроатланских интеграција. Током шест месеци постигли смо успех који је пре само годуну дана био незамислив, а само за неколико дана двојица премијера о овим темама причаће и у Савету безбедности, навео је Тачи.

„Договор између Београда и Приштине значи постизање стабилности у читавом региону, и уверен сам да ће будућност два народа бити будућност стабилности, мира и развоја. Косово ће остати посвећено овом процесу и биће посвећено постизању чланства у ЕУ, Нато и УН“, навео је Тачи.