Прочитај ми чланак

БУРНА СЕДНИЦА РИК: Оптужбе, сумње и ново пребројавање

0

Републичка изборна комисија (РИК) утврдила је данас новим бројањем да су на два спорна бирачка места у Новом Пазару била четири гласа више за кандидата владајуће коалиције Александра Вучића у изборном материјалу него што је било гласачких листића.

Након бројања, председник РИК Владимир Димитријевић рекао је да то доказује да су ноторне лажи да су на тим местима злоупотребљена 793 гласа, колико су тврдили из изборног штаба Саше Јанковића.

„Ноторна је лаж да је реч о 793 гласа. Ради се само о четири гласа. Глас је глас, али то може да буде и техничка грешка“, рекао је Димитријевић и додао да то доказује да није било изборне крађе.

У току је расправа након бројања гласова који су спроведени пред представницима медија.

Димитријевић је пре бројања рекао да одлучено да се ново бројање споведе на та два места јер они представљају, како се изаразио, еклатантан пример, и због тога што је из податка да је на та два бирачка места оспорено 800 гласова изборни штаб Саше Јанковића извукао закључак да је укупно украдено 319.000 на свим бирачким местима у Србији.

Изборни штаб председничког кандидата Саше Јанковића саопштио је синоћ да су увидом у џакове са изборним материјалом са 25 бирачких места прибављени докази о тешким нерегуларностима изборног процеса и потенцијалној крађи 319.000 гласова.

Јанковићев штаб је саопштио да је Александар Вучић само у Новом Пазару, према записницима са два бирачка места, добио 543 гласа (БМ 27), односно 250 гласова (БМ 85) више него што их заиста има према стању затеченом у врећама са гласачким листићима.

Представници опозиције су установили да је на врећи која је пребројавана била исечена сигурносна затворница те су довели у питање пребројане гласова.


Они су такође протестовали због тога што се бројање обавља само на та два места, а не на 25 места на колико су из изборног штаба председничког кандидата Саше Јанковиша и пријављене неправилности. Чланица РИК Весна Ракић Водинелић је затражила да се поново преброје листићи са свих бирачких места.

У расправи су представници опозиције критиковали што се, према њиховом мишљењу, ново бројање гласова обавља по захтеву премијера Александра Вучића јутрос на конференцији за новинаре.

Представници СНС оптужују опозиционе чланове РИК да нису у стању да достојанствено прихвате пораз.