Прочитај ми чланак

Небензја: Западу је све теже да прикрива насиље Приштине

0

Шефица приштинске делегације довела је на седницу СБ УН о стању на КиМ жене за које тврди да су силоване, како би сведочиле о наводним српским злочинима

Стални представник Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј Небензја критиковао је председницу привремених институција Вјосу Османи.

Приликом представљања извештаја о раду Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК), Османијева је на седницу довела жене за које тврди да су их силовали Срби и које би требало да „сведоче“ о наводним српским злочинима.

Шефица приштинске делегације, због које је иначе каснила седница, јер је њена делегација задржана на улазу у зграду, рекла је да су те жене „саветнице“ у њеном „кабинету“.

Руски представник Небензја одреаговао је оптуживши Османијеву да „крши процедуре“ и поручио да „госпођа Османи може да мисли да има неки кабинет, али је у СБ УН присутна као приватно лице“.

Небензја је навео и да је Русија изузетно забринута због ситуације на КиМ која „наставља да се погоршава“. Руски представник је оценио и да је Западу „све теже да прикрива насиље Приштине“.

Руски представник је упозорио да би сукоби на Балкану могли да се „усијају“ ако се не прекину акције косовских Албанаца и њихових западних мецена.

„Ако се акције косовских Албанаца и њихових покровитеља са Запада не зауставе, ако их не приморамо да поштују међународно право и траже компромис са Београдом, конфликти који су деценијама тињали на Балкану могли би да се усијају“, упозорио је Небензја на седници Савета безбедности посвећеној ситуацији на КиМ.

„Ситуација на Косову чини нас веома забринутим, етничко насиље се наставља под окриљем привремених институција у Приштини. Власти у Приштини константно избегавају дијалог, док се Београд константно притиска да призна Косово. Вашингтон и Брисел константно умањују значај Резолуције 1244, Бриселски споразум се не поштује“, рекао је руски представник.

Навео је да Приштина на север шаље своје специјалне полицијске снаге, поставља нелегитимно изабране градоначелнике у локалне самоуправе на северу „Косова“, у општине у којима је већинско српско становништво.

„Дискриминација се наставља укидањем динара, а Куртијев режим константно угрожава опстанак Срба на ‘Косову’. Православне цркве се проглашавају католичким, НАТО довлачи оружје и наоружава косовске снаге“, рекао је Небензја.

Све то се, каже, не помиње у извештајима предстaвника УН, док Приштина константно прокламује косовску независност, дестабилизујући цео регион.

„Косовски Албанци су за то константно награђивани од Брисела – визном либерализацијом, а сада припремом чланства у Савету Европе, чиме би се pрви пут непризната земља примила у чланство“, указао је представник Руске Федерације.

Како каже, Приштина константно крши резолуцију УН и договоре, а међународни предстaвници на тзв. Косову су се показали немоћнима да то спрече.