Прочитај ми чланак

Пензионери: „Боље смо живели са пензијом од 200 евра и тадашњим ценама“

0

Три удружења пензионера захтевају од премијера и председника Србије састанак, како би разговарали о побољшању њиховог материјалног и социјалног положаја и прављења заједничке стратегије. Кажу, потребни су држави само три месеца пред изборе, остатак године већина се сама сналази да преживи.

Н1: Како живе пензионери у Србији?

„Па, неко живи, неко преживљава, а неко и не доживи крај“, каже Милош Грабунџија из Синдиката пензионера „Независност“.

Крај ишчекивања бољег живота који се деценијама најављује. Да би га што више њих дочекало, одлучише пензионери да врху државе упуте позив – да се опет седне за сто и разговара.

Јер, конкретно, скоро 450.000 прима пензију нижу од најниже загарантоване.

„Која износи 24.987 динара. А ниже од просечне, која износи 45.000 има 998.000 пензионера. Шта то говори – да је стандард пензионера угрожен“, каже Грабунџија.

Што није у складу са мантром политичара како раније нису могле да се задовоље ни основне потребе и да су пензије никад веће. Премијер понавља то и данас.

Али, признаје, може боље, па ће на састанак чим се врати са пута. Тада ће да представи план.

„Да до краја 2027. просечна пензија у Србији буде 650 евра, што је дупло већа пензија него што је данас“, каже премијер Милош Вучевић.

„Тај одговор значи само једно – да ћемо имати високу инфлацију до 2027. године. Јер је највећи генератор раста пензије у еврима претходних неколико година била управо инфлација“, каже економиста Душан Никезић из ССП.

„Мене и пензионере интересује шта можеш за ту пензију да купиш? Ми смо имали ситуацију да смо боље живели кад нам је пензија била 200 евра, са ценама које су тад важиле, него сада када је 400 евра просечна пензија“, каже Грабунџија.

Захтеваће зато пензионерски синдикати усклађивање пензија са растом цена и плата, то јест, Швајцарски модел, толико пута обећаван, кажу сада примењен само на папиру.

Тражиће и бољу социјалну бригу, као и враћање оног што им је одузето смањењем примања које је почело 2014. године.

Како би израчунали колико им држава дугује, економиста и члан Странке слободе и правде Душан Никезић осмислио је „Калкулатор отетих пензија“.

„Око 700 милиона евра је незаконито одузето пензионерима у том периоду. Тих пара у буџету има, ствар је добре воље власти да та средства врате пензионерима“, каже Никезић.

Док власт не покаже добру вољу из синдиката „Независност“ пензионерима поручују…

„Да чувају здравље…“, каже Грабунџија.

Н1: И да дочекају 2027. и 600 евра просечну пензију.

„Да, да… И да се смањују цене!“, каже Грабунџија.