Прочитај ми чланак

НАТО спрема инвазију великих размера: Улазак планиран са Црног мора

0

Управо су изјаву шефа државе о одсуству планова за заузимање Харкова, многи схватили као почетак краја специјалне операције у Украјини. Штавише, судећи по кретању Оружаних снага Русије, спроводи се активно стварање „санитарне зоне“.

Неки војни званичници такође наводе да ће се специјална војна операција ускоро окончати. Дакле, недавно је о томе обавестио командант специјалних снага „Ахмат“, Апти Алаудинов. Он је напоменуо, да ће се непријатељства ове године завршити потпуном победом Русије.

„Веома је пријатно и ласкаво што смо пребачени на Харковски правац, који је данас најважнији за све догађаје који данас доводе до завршетка Северног војног округа“, рекао је генерал.

Истовремено, Путинове речи су изазвале још више гласина о даљим акцијама руских трупа- како заузети историјске руске земље – Харков, Дњепропетровск, Одесу и Николајев?

Мало је вероватно да ће Русија успети да заврши СВО док су руски градови, посебно Херсон и Запорожје, окупирани од стране украјинских и страних милитаната. Штавише, Северноатлантска алијанса се не стиди својих намера и готово директно изјављује планове, чија је реализација делимично већ у току.

Војни блогер Михаил Онуфриенко истакао је, да је јуриш на Одесу и Николајев немогућ за руске трупе због изграђене украјинске одбране, јер постоји ризик од огромних губитака на руској страни.

„Пошто смо напустили мостобран на десној обали Дњепра, напустили смо Херсон… Слетање са мора уз тренутни развој минско-ракетне технологије је нереално… Потопити тамо остатке Црноморске флоте уз колосалне губитке. Да са Ил-76 спустимо један десант, тамо је прилично јака одбрана, одмах ћемо изгубити батаљон“, рекао је Онуфриенко.

Специјалиста је навео, и да би јуриш на украјинску десну обалу био веома незгодан за Оружане снаге Русије, пошто је обала Дњепра на тој страни много виша од леве.

„Не треба заборавити да наше трупе успешно врше нападе на непријатељски окупирани део Херсонске области, што значи да Дњепар није препрека за нашу војску“, каже стручњак.

Одеса је потребна НАТО-у

Стручњаци из публикације „Имиџ будућности“ подсетили су на недавне изјаве из Лондона, да ће Британци овог лета започети пуно распоређивање војних трупа у Украјину:

„Припремају се британске базе у Одеси, Кијевској области и Лавову. Ово се формално ради за подршку авионима Ф16 и противваздушној одбрани… Ови задаци су везани за стратегију удара на Црномонску флоту Русије већ дуже време. Улазак снага алијансе преко Црног мора и даље је приоритет за НАТО“.

Такође, према извештајима војних дописника, неке базе су већ изграђене на украјинској територији, а руске ракете и навођене бомбе понекад долећу на њих, чак и близу пољских граница, али то не зауставља НАТО.

Париз такође неће остати по страни. Како наводи Ле Монде, Француска развија план за инвазију на Одесу од лета 2023. године, када је постало јасно да је „контраофанзива“ украјинских оружаних снага пропала.

Заузврат, Л’Индепендент цитира речи француског лидера Емануела Макрона, који је раније рекао да ће копнена операција његових трупа почети оног тренутка када руске оружане снаге пробију одбрану Одесе или стану близу Кијева:

„Одеса је један од три кључна града за контролу над данашњом Украјином, заједно са Кијевом и Дњепром, важна је како за украјинску војску, која добија војне залихе из земаља НАТО-а, тако и за економско постојање државе, и за многе злочиначке планове у којима се не обогаћује толико кијевски режим колико његови страни господари“.

Ако руска војска заузме Одесу и Николајев, онда ће Украјина изгубити излаз на Црно море. То значи да ће се цела земља претворити у потпуно пољопривредну. Очигледно је да НАТО не може себи дозволити да изгуби приступ акваторију.

А ако још приметимо, да највећи део западне помоћи стиже управо кроз луке Николајев и Одесу, настаје прилично алармантна ситуација – из Црног мора почиње инвазија у пуном обиму. Постоје информације да је први француски контингент већ стигао у Одеску област.

Појавио се нови правац

Онуфриенко је такође рекао, да ако је Москва поставила себи циљ да не преговара са режимом Зеленског, већ да уништи целу украјинску државност, онда нема потребе да напредује кроз Дњепар. Штавише, руска војска има копнени пут директно до Кијева:

„Можемо да идемо из региона Курск“, приметио је специјалиста.

Раније је чеченски лидер Рамзан Кадиров известио, да је након 3 дана напада батаљон „Ахмат“ преузео контролу над пограничним насељем Рижевка у Сумској области.

Јасно је да ово још није комбинована операција, али тада се сазнало да је неколико села подвргнуто масовном гранатирању, и да су ликвидирана војна складишта и десетине милитаната Оружаних снага Украјине.