Прочитај ми чланак

Брат Ане Брнабић зарадио 30 милиона од посла са Инфостаном

0

Током 2020. године, фирма Асеко, у којој је донедавно један од директора био брат премијерке Игор Брнабић, потписао је низ уговора са државним институцијама, фирмама и агенцијама. Један од уговора који је потписан(и то у сред ванредног стања) био је и са Јавним комуналним предузећем “Инфостан технологије”.

Наиме, “Инфостан” је још 20. фебруара склопио посао са фирмом Асеко у којој је тада радио Игор Брнабић. Поменута фирма уједно је био и једини понуђач за посао “замена активне мрежне опреме”, што није први случај да је бивша фирма Игора Брнабића једина успуњавала услове јавне набавке.

Поменути уговор склопљен је 18. марта, а укупна вредност посла износила је готово 30 милиона динара (29. 919. 960,00).

Вест да је брат премијерке Србије Игор Брнабић поднео оставку на место директора компаније Асеко за нашу земљу прошла је кроз центрифугу вести којом је српска јавност свакодневно затрпана, недовољно запажено. Истина је да ово није ни мала ни небитна информација, с обзиром да је месецима уназад објављиван списак уговора које је ова компанија склопила са државним институцијама и тако из буџета Србије исисала више од 4,1 милиона евра. У таквим околностима, оставка Игора Брнабића изгледа као својеврсно признање да овде нису била чиста посла, те да је под притиском јавности морао да се повуче.

Читаву серију вишемилионских уговора компаније Асеко коју је у Србији до пре само неколико дана водио рођени брат премијерке Ане Брнабић, у јавност је пласирала потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

О сваком од ових уговора јавност је извештавала и Нова.рс.

Поводом оставке коју је поднео, Игор Брнабић је говорио за Инсајдер, где је навео да се повукао са места директора јер не жели да буде тема политичке кампање, те да муј е доста да буде колатерална штета.

“Ја нисам тема целе те кампање. Асеко није тема целе те кампање. Тема те кампање је Ана Брнабић. Мени је доста тога да ја будем ту нека колетарална штета”, навео је за Инсајдер Игор Брнабић.

Он је рекао да веома цени то што његова сестра ради и да жели да је подржи.

“И ова оставка је један до начина да је ја подржим. Да сутра не може нико да каже ево шта је сада са сукобом интереса. Ево шта је – ја нећу радити више у Србији до даљњег, док год је она премијерка ја нећу бити на овом тржишту. Да нико више у будућности не би могао да ми постави питање да ли је нешто било фер или није било фер, да буде све транспретно и да идемо даље”, рекао је Игор Брнабић у интервјуу за Инсајдер.