Прочитај ми чланак

Пајтић: Размишљамо и о бојкоту избора ако не буде фер услова

0

Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је вечерас да та странка разматра све опције, па и бојкот избора, у случају да не буде услова за фер и поштене изборе. „Да ли ћемо изборе бојкотовати? Мислим да нећемо, али могуће је да променимо мишљење. Постоји велики притисак интелектуалаца, невладиног сектора, великог броја људи који кажу да учествовање на изборима даје легитимитет диктаторском режиму, и у том смислу заиста разматрамо све опције”, рекао је Пајтић новинарима у Новом Саду.

Он је оценио и да су у Србији учестали случајеви политичког насиља, блокирања медија и цензуре, притисака на независне институције па се због свега тога не може говорити о условима за фер и поштене изборе.

Он је оптужио Владу Србије да је грађанима у два дана приредила „два понижења”. „Прво понижење је то што је Скупштина Србије донела одлуку о преузимању 23 милијарде динара дуга ’Србијагаса’, који сада прелази на грбачу свих грађана. То показује да смо у праву када кажемо да штедња у јавном сектору треба да буде фокусирана на јавна предузећа, а не да се узима здравству, просвети, безбедносном сектору”, рекао је Пајтић.

Према његовим речима, истовремено за младе људе који заврше факултет држава издваја око 100 милиона евра за њихово запошљавање, а само дуг који држава преузима од „Србијагаса” је око 200 милиона евра.

Пајтић је навео да је друго понижење одлука којом се на 30 година даје у закуп трећина плодног земљишта у Војводини, а одузима се пољопривредницима, тако да ће њих око 11.000 остати без земљишта које су до сада обрађивали. „А сада ће се без лицитације, потпуно нетранспарентно, само на основу договора неких људи у министарству, земљиште изнајмљивати на територијама целих општина. Када преузмемо одговорност, ми ћемо као странка такве уговоре раскидати и позвати на кривичну одговорност оне који су такве уговоре закључивали и приватни интерес проглашавали за јавни”, рекао је Пајтић.

Бета