Прочитај ми чланак

Аналитичари: Шта ће бити следећи мировни услови за Кијев …

0

Ситуацију у зони специјалне војне операције (СВО) ових дана у великој мери одређује спољнополитички фактор: 15. јуна у Швајцарској се отвара такозвана конференција о Украјини.

Поводом овог догађаја, украјинске оружане снаге су максимално појачале контраударе на Харковском правцу и терористичке нападе на цивиле у Курској и Белгородској области.

При томе, изгледа да се украјинске снаге боље сналазе у рату против цивила него на бојном пољу. У Шебекину, након удара украјинских снага, пет цивила је погинуло под рушевинама петоспратнице.

Такође, при оцени војне ситуације на фронтовима СВО, треба имати на уму програмске изјаве председника Путина у Министарству иностраних послова.

Политички аналитичар Алексеј Бобровски издвојио је неколико кључних тачака из председниковог говора које би могле одредити ток СВО у наредном периоду.

Прво, Путин је јасно поставио услове за мир у овом тренутку: Повлачење украјинских трупа са територија ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области. У пракси, то значи да украјинске снаге морају напустити Херсон, који се налази на десној обали Дњепра, и Запорожје. Други услов је обећање Кијева да неће ући у НАТО.

У случају одбијања ових предлога, председник је напоменуо да ће „услови бити потпуно другачији“. Колико другачији – Путин је такође наговестио: од одлуке о повлачењу трупа, неблоковском статусу и почетку дијалога са Русијом „зависи будуће постојање Украјине“.

На ову тему Алексеј Бобровски примећује: „У таквим говорима нема сувишних и случајних речи“.

Зеленски и шеф Пентагона Остин су пожурили да одбаце руске мировне предлоге. Ако САД то ураде званично, може се очекивати да ће руске трупе на бојном пољу почети да формирају основу за преговоре под „потпуно другачијим“ условима.

Вероватно се ради о великим операцијама и ударима, о чијим правцима се може само нагађати, а које тачно зна руски Генералштаб.

На пример, ево како војно министарство Француске процењује општу ситуацију у зони СВО: руска армија наставља офанзиву, постепено заузимајући територије на истоку Украјине.

Према подацима француске обавештајне службе, контраудари украјинских снага код Волчанска на Харковском правцу су одбијени ударима руске артиљерије и дронова.

На делу код Сватова, руске јединице су заузеле неколико насељених места у оквиру операције окружења Часовог Јара.

Поред тога, руске трупе напредују код Авдејевке и заузеле су неколико насељених места.

Тако постоји неколико праваца где се бележи напредовање руских јединица, и било који од њих може постати одлучујући.

Након што је председник поставио услове за мир и наговестио шта ће се десити ако буду одбијени, није одредио „време за размишљање“.

Међутим, треба разумети да се рок мери не недељама и месецима, већ данима. То значи да Кијев и његови надзорници у јуну могу очекивати непријатна војна изненађења.

Политичар Олег Царев, како пише МК, на пример, даје следећу прогнозу о будућим условима мира за Зеленског и Запад: „Према тренутном предлогу, Русија задржава пуне територије четири бивше украјинске области. У следећи предлог могу ући Одеса и, на пример, Харковска област. А можда и Сумска област.“