Прочитај ми чланак

Почиње онлајн пријава за 100 евра, јавите се већ данас

0

Министар финансија Синиша Мали рекао је јутрос да грађани путем интернета већ од данас могу да се пријаве за 100 евра које је држава одредила за све пунолетне грађане као помоћ.

Наиме, на интернет адреси idp.trezor.gov.rs у 6 часова јутрос је прорадио сајт за онлајн пријављивање грађана за ову помоћ.

Приликом пријави грађани ће давати следеће податке – број личне карте и матични број, као и име банке у којој већ имају рачун, или у којој желе да им се отвори наменски рачун.

„У петак 15. кренуће са радом и кол центар, а број телефона ће бити објављен у медијима“, навео је министар и реко да у петак креће и аутоматска исплата 100 евра за пензионере и оне које примају социјалну помоћ.

Пријава траје до 5. јуна, а исплате ће ићи сукцесивно, на сваких пет дана ће се исплаћивати.

„Ово је веома лепа и важна вест и позивам грађане да се пријаве“, рекао је министар Мали.

Навео је да је за ово издвојено око 60 милијарди динара у буџету, а прошле недеље су и исплаћене минималне зараде које је држава обећала као помоћ.

„Овде се ради о пакету економских мера за привреду, а ова конкретно је упућена ка свим грађанима“.

Како је рекао, један разлог за ове мере је економски, а други психолошки, како би показали да је држава економски јака и понудли дозу оптимизма.

„Ми смо се пре два дана вратили на међународном финансијско тржиште, лондонску берзу. Апсолутно је било потребно да се изађе на тржиште“, навео је Мали.

Говорио је и о помоћи ММФ-а рекавши да они могу да помогну, ал и да је цена њихове помоћи већа него на тржишту капитала.

„Хоћемо да Србија буде на нули или у плусу на крају године и да будемо прва земља у Европи по стопи раста“, закључио је министар.