Прочитај ми чланак

Енглеска: Ускоро увођење „пластичног новца“

0

britanska-funta0303

(Агенције, Глас Русије)

Утицајни и добро обавештени „Financial Times” објавио је да Банка Енглеске увелико разматра могућност увођења пластичних новчаница уместо садашњег папирног новца.

ФТ је истовремено указао да новчанице направљене од специјалних полимера већ користе неке централне банке. Међу њима: Банка Канаде, чији је бивши гувернер, Марк Карни, тренутно на челу Банке Енглеске.

Карни је већ у јулу говорио о могућности увођења „пластичног новца” у Великој Британији, али таква формална одлука још није донета. Сам Карни је рекао да ће претходно о том потезу бити отворена јавна дебата.

ФТ је својим читаоцима указао: да ће „пластични новац” бити скупљи, али да ће зато бити дуговечнији и еколошки чистији. А посебно да ће га бити теже фалсификовати.

Прве полимерне новчанице емитовала је, иначе, Резервна банка Аустралије. Учинила је то још далеке 1988. године.

Интернет-банкинг замењује банкарске платне картице
Пластичне банкарске карте већ у току пет деценија замењују папирни новац, али их данас потискује интернет-банкинг – финансијски инструмент, за који није потребан банкомат. Данас овај систем само стиче популарност, али ће даље лидирати у сфери безготовинских обрачуна, – истакао је посматрач за информационе технологије „Нове газете“ Јуриј Ревич:

На потошачком тржишту интернет-банкинг ће у скорој будућности бити потпуно способан да замени банкарске платне карте. Брзина тог процеса ће зависети од тога, у којој мери уједињени напори банака, индустрије и законодаваца буду могли да учине те инструменте приступачним, удобним и безбедним. За сада су они у примитивном стању.

Нови систем обрачуна ће бити ефикасан само при коришћењу смартфона нове генерације, – каже руководилац интернет-пројеката корпорације ГУРУ Андреј Михајљук. Постојећи систем крије одређену опасност, – рекао је експерт.

Једино, што може да омогући смартфону да замени банкарску карту – то је технологија РФИД, односно, бежичаних обрачуна. Технички нема никакве разлике – имаш ли карту или смартфон с том технологијом. Постоје технологије, које омогућују плаћање директно са рачуна мобилног телефона, али је ту акутно питање безбедности. У овом случају је пактично немогуће доказати да нисте то ви платили. За сада нису предвиђене перспективе да ће се платити свуда и увек помоћу телефона.