Прочитај ми чланак

Смртни случајеви од дроге у Енглеској и Велсу на рекордном нивоу, Шкотска прва…

0

Британске власти желе да се против предозирања наркотицима боре - дроновима

Смртни случајеви од предозирања дрогом у Енглеској и Велсу су на највишем нивоу у историји, а у Шкотској је највећа стопа смртних случајева повезаних са дрогом у Европи.

У Енглеској и Велсу је 2022. године забележено укупно 3.127 смртних случајева због злоупотребе дрога, што је у просеку осам смртних случајева дневно, објавио је „Скај њуз“.

Око 1.050 особа у Шкотској умрло је од злоупотребе дрога током 2022. године, што је најмањи број од 2017. године, али је то и даље највећа стопа у Европи.

Канцеларија за националну статистику (ОНС) саопштила је да су ти бројеви сигурно већи, јер није увек познато шта је изазвало смрт.

У покушају да смање број смртних случајева од дрога, поједине земље су увеле центре за превенцију предозирања (ОПЦ), познате као собе за конзумирање дрога. Има их око 200 широм света у 17 земаља, а Шкотска је добила одобрење да уведе један ове године.

Студија Квинс универзитета у Белфасту, објављена прошлог месеца, показује да центри за превенцију предозирања могу да спрече хиљаде смртних случајева и смање ширење озбиљних болести.

Влада Велике Британије, међутим, не подржава отварање таквих центара и неће их дозволити у Енглеској и Велсу због забринутости да толеришу и подстичу употребу дрога.

Једна иновација која је испробана у Британији са циљем смањења броја смртних случајева од дрога је употреба дронова за испоруку налоксона, лека који спасава живот делујући брзо да преокрене предозирање опиоидним дрогама, као што је хероин.

Британска десетогодишња стратегија за борбу против дрога подржана је рекордним финансирањем од три милијарде фунти.