Прочитај ми чланак

Манојловић: Сутра блокада испред Председништва од 19 часова

0

Директор „Крени-промени“ Саво Манојловић рекао је да ће сутра од 19 сати бити блокада испред Председништва Србије и позвао је све еколошке организације и грађане да се придруже.

„Скуп ће бити одржан од 19 сати и тамо ћемо најавити наредни корак, у смислу где ћемо наставити са протестном шетњом. У преговорима смо са још неколико еколошких организација око придруживања. Оно на чему инсистирамо јесте да се испуни последњи услов који је везан за забрану истраживања и експлоатацију литијума и бора. Потпуно је апсурдно да забранимо Рио Тинто, а да то исто раде друге компаније. Тиме повређујемо право на једнакост, шта нама гарантује да неће доћи нека друга компанија која ће исто то урадити“, подвукао је Манојловић.

Он је рекао да је Влада Србије све ово прихватила усвајењем захтева, али да сада остаје још да усвоји мораторијум да би цела прича била завршена.

„Хајде да урадимо овај последњи корак пре избора и да коначно завршимо причу око истраживања. Још једном понављам сутра ћемо се скупити испред Андрићевог венца и кренути у шетњу, али ту локацију ћете видети сутра“, истакао је Манојловић.

Упитан да ли ће и представници СЕОС-а и Еколошког устанка доћи на протест, Манојловић одговара:

„Не треба да гледамо ко се коме придружује, ми смо сви за забрану експлоатације и позивам да сви заједно корачамо ка истом циљу“; закључио је Манојловић.

Подсећамо, Манојловић и организација „Крени-промени“ предводили су вишенедељне блокаде ауто-пута и важних саобраћајница широм земље од краја новембра прошле године. Ова врста притиска резултирала је укидањем дозвола за истраживање литијума у долини Јадра и прекидањем сарадње са рударским конгломератом „Рио Тинто“.