Прочитај ми чланак

КРЕЋЕ „РУС” ЗА КОСОВО: Ево како он изнутра изгледа

0

На директној линији Београд-Косовска Митровица саобраћаће најновији воз из Русије, који ће на своје прво путовање кренути првог дана Српске Нове године, најавио је раније директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

8057528905878a498c26b9618282978_w640

На директној линији Београд-Косовска Митровица саобраћаће најновији воз из Русије, који ће на своје прво путовање кренути првог дана Српске Нове године, најавио је раније директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Краљица Симонида из Грачанице, Свети Симеон из Богородице Љевишке, Свети Никола Чудотворац из Пећке патријаршије, само су неке од 23 фреске које ће красити вагоне воза који ће од сутра саобраћати на релацији између Београда и Косовске Митровице. У депоу на Железничкој станици „Београд“ мајстори су у четвртак лепили фотографије српских светиња и постављали натписе са историјским подацима на српском и енглеском језику.

Када композиција, после скоро две деценије, поново крене са перона београдске станице, на једној страни ће на мотиву српске тробојке бити исписана имена свих манастира на Косову и Метохији, а на другој реченица „Косово је Србија“ на 21 светском језику! Аутор овог пројекта, графички дизајнер и фотограф Андреј Васиљевић прича нам да је циљ био да се свету уз помоћ уметничког израза представи српска културна баштина, али и да сви могу да разумеју коме Косово припада.

– Марко Ђурић и Душан Козарев из Канцеларије за Косово и Метохију разумели су и подржали моју уметничку визију да направимо нешто посебно лепо и упечатљиво за домаћу и ширу јавност – каже Васиљевић. – Иницијативу Канцеларије су подржали Влада Србије и „Србија воз“. То радимо у години у којој се опет боримо да спречимо такозвано Косово да уђе у Унеско. Јер, ко је рушио, не може да чува цркве.

Док нам показује унутрашњост воза, дизајнер, подсећа да су од 2004. године четири манастира, Грачаница, Пећка патријаршија, Дечани и Богородица Љевишка, чије фреске је представио у возу, под заштитом Унеска, а од 2006. су проглашени за угрожену културну баштину.

– Идеја је била да свако ко уђе у композицију схвати колика је вредност српског културног наслеђа на КиМ, а ја сам са уметничке стране допринео борби да сачувамо наше светиње – каже Васиљевић.

– Желео сам да кроз едукацију проширим свест у нашем народу, да схватимо шта имамо и да се тиме поносимо. То су врхунска уметничка дела и треба да будемо поносни на њих, али и да се уз помоћ њих на најбољи начин представимо свету. У црквама су осликани библијски мотиви и човек када уђе у храм, гледајући фреске, на неки начин у ствари „чита“ историју. Сличан доживљај имаће и путници док се буду возили на југ Србије.

ФРЕСКАМА ЈЕ МЕСТО И У ВОЗУ

Идеја о постављању фотографија у вагоне није са одушевљењем прихваћена код свих грађана, па је било и примедаба да је фрескама место у цркви, а не у превозним средствима. Васиљевић каже да уопште нема дилему у вези са тим и да оне немају само верску већ и непроцењиву културну и уметничку вредност.

– Не видим проблем у томе што ентеријер воза представља културно наслеђе – каже дизајнер. – С обзиром на то да се ради о промоцији, не бих се сложио да је непримерено, већ сматрам да је едукативно и корисно.

7339616845878a498e33ed780940600_w640

ПРВИ ПОЛАЗАК СУТРА

Воз из Београда ће сутра у 8.30 први пут кренути за Косовску Митровицу. Следећа композиција је по реду вожње 20. јануара. Воз ће саобраћати до 26. фебруара, а тек онда ће се одлучити да ли ће то постати редовна линија.

Веза између Београда и Косовске Митровице биће успостављена као продужетак постојеће линије између Краљева и Косовске Митровице. Возови ће полазити петком у 10.40 из Косовске Митровице, а из Београда недељом у 8.30.