Прочитај ми чланак

КОРОНА ЗАПРАВО НЕ НАПАДА ПЛУЋА: Докторка Тепавчевић открива најновија сазнања

0

Епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић је на питање да ли је тачно да коронавирус заправо напада хемоглобин и на тај начин зауставља расподелу кисеоника по телу и рад плућао доворила да постоје различите хипотезе.

– Да, појављују се различите хипотезе и о могућим узроцима, односно факторима ризика који могу да допринесу лошем току болести појединим протективним факторима, као и различите теорије о патогенези, односну току болести.

Једна од ових која се појавила директно је повезана са хемоглобином. Постоје неке теорија да овај вирус може да утиче на истискивање кисеоника из хемоглобина, па да он директно доводи до хипоксије. То су сада различите научне теорије које ће се тек у наредном периоду детаљније испитати – објаснила је докторка Дарија.

На наводе да респиратори могу бити штетни по здравље, рекла је да су у питању машине које су нам тренутно најдрагоценије.

– Нема доказа да може негативно да делује на ток болести, механичка вентилација је та која значајно спасава животе – закључила је Кисић Тепавчевић.

Да подсетимо, коронавирус је потврђен код још 445 особа у Србији, чиме је укупан број заражених повећан на 5.318 и преминуло је још четири особа.