Прочитај ми чланак

У Двору комеморације српским жртвама Олује

0

У Двору ће данас бити одржана комеморација свим српским жртвама које су у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ у августу 1995 и након ње погинуле на подручју општине Двор. Одавање поште жртвама почиње ујутро комеморативном седницом у згради општине, за чим следи парастос у тамошњој цркви Светог Георгија и полагање венаца на гробље на коме је сахрањен већи број жртава Олује од којих многе нису идентификоване.

– Позвали смо све начелнике општина с подручја Баније и Кордуна одакле је велик број жртава које су настрадале на подручју општине, као и друге локалне и жупанијске руководиоце и већнике, укључујући и челне људе и већнике у српским мањинским већима. Осим њих позвали смо и представнике СДСС, укључујући и саборске посланике и челне људе СНВ-а – рекао је Тањугу начелник општине Двор Никола Арбутина, наглашавајући да је позвао и представнике српских избегличких удружења.

Он је подсетио да за време саме акције Срби на подручју Двора углавном нису страдавали од Хрватске војске него од Петог корпуса Армије БиХ, али су у данима и седмицама након операција починиоци злочина били Хрвати.

(Танјуг)