• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Србин.инфо: Београд – комуналне вести, културне манифестације 11.08.2012.
Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Београд – комуналне вести, културне манифестације 11.08.2012.

0

Наставља се уређење Београдског зоо врта, велике птице добијају нови простор
У наредном периоду Београдски зоолошки врт добиће још један уређени део за ретке птице, а гости врта нови, несвакидашњи простор у центру града, најавили су из Секретаријата за комуналне и стамбене послове.

– Град Београд је у 2011. години финансирао радовe у старом делу „Врта добре наде”, где су порушени дотрајали кавези за лавове и тигрове. Тако су створени услови за уређење простора и стаза за посетиоце, као и за постављање нових функционалних кавеза за велике птице – истакао је градски секретар за комуналне и стамбене послове Предраг Петровић.

Он је изразио задовољство предузетим послом, јер ће, како је рекао за Беоинфо, тај део добити бољу намену, а посетиоци и љубитељи ретких врста птица савремени простор за опуштање и њихово изучавање.

Реч је о простору где су кавези подигнути давне 1936/37. године и који су с временом превазиђени, указао је директор Зоолошког врта Вук Бојовић.

– Велике мачке су пре неколико година добиле већи и лепши простор, ослободивши овај део за смештај лешинара и птица грабљивица, јер је конфигурација терена идеална за ту намену. Врт је на путу да на том месту обезбеди завидну колекцију великих птица. Имамо пар кондора и селеровог орла са Камчатке, док белоглаве супове већ репродукујемо због чега смо познати и у свету. На путу смо да обезбедимо црне лешинаре из Киргизије, као и белоглавног орла са Аљаске и ретке орлове рибаре из Африке и Аустралије – навео је Бојовић за Беоинфо.

Када је реч о другим радовима, Бојовић је подсетио да је почела и реконструкција горњег дела врта, који је налази иза управне зграде.

– Због лошег материјала којим су грађени ти кавези, принуђени смо да мењамо дотрајалу ограду и адекватно уредимо простор где су махом смештени рисови и ракуни. Такође, остао нам је слободан део за изградњу „поларијума”, где бисмо сместили пингвине, можда и албатросе, док је велика жеља људи који воде Зоо врт да се обезбеди простор за изградњу тераријума какав Београд заслужује.

Пошто имамо фантастичну колекцију змија и гуштера, три врсте мамби, неколико врста звечарки, ретке афричке отровнице, варане, игуане и агаме, за коју је публика посебно заинтересована, обавезује нас да на тој идеји истрајемо у будућности – истакао је Бојовић, подсетивиши да би најављено проширење на доњи део Калемегдана решило све проблеме, а Београд сврстао у градове с најлепшим вртовима у Европи и свету.

Београдски зоолошки врт, који се вратио у окриље града као јавно предузеће 2011. године, током године посети између 350 и 400 хиљада људи из земље и иностранства.

 

Општина Звездара апелује на грађане да не дају прилоге
Општина Звездара саопштила је да је дошла до сазнања да су у Миријеву два дана извесне девојке ишле од врата до врата и сакупљале новчане прилоге за угрожене Звездарце, у име Волонтерског сервиса Звездаре.

„Општина Звездара и Волонтерски сервис никада нису ни планирали, а ни реализовали акције сакупљања добровољних прилога нити новчане помоћи. Молимо грађане да овакве случајеве пријаве полицији и да, наравно, не дају прилоге. Такође молимо да се о оваквим случајевима обавести и Волонтерски сервис Звездаре на број телефона 2864-426”, наводи се у саопштењу.

 

Оживљавање Чукаричког рукавца
Прошле године специјалном машином „амфибијом”, а ове много ефикаснијим багером „пауком”, купљеним средствима града и постављеним на скели, радници „Београдвода” почели су тродневне радове на успостављању најнужније проходности Чукаричког рукавца, у делу ушћа Топчидерске реке у Саву. Уз финансијску подршку Секретаријата за заштиту животне средине, радници уклањају део муља и тако „отварају” излаз из Чукаричког рукавца.

Градски секретар за заштиту животне средине Горан Триван каже да је ово тек почетак обимног посла.

– Низак водостај условио је појаву спрудова и немогућност уливања Топчидерске у Савско језеро, што је узроковало и делимично угинуће рибе. Отуда смо издвојили око четири милиона динара да би се овај проблем „ад хок” решио. Циљ је да се колико год је то могуће рашчисти простор, направи „рибљи пут” и спречи помор рибе у затвореном делу. Годинама постоји проблем чишћења Топчидерске реке, замуљавања њеног ушћа и загађености. На томе ће се тек озбиљно радити, али сада је намера да се фауни, којом свакако наше реке обилују, омогући нормалан живот – истиче Триван.

Специфичан проблем изискује специфична решења, поручује директор ЈВП „Београдводе” Милош Миловановић. Прошле године посао је био делимично изведен, а ове ће разултати бити још бољи.

– „Рибљу стазу” и пролаз за чамце копамо на око два метра дубине. Ово није трајно решење, које нас очекује по завршетку свих радова око новог моста. Муљ не сме да се вади ван Чукаричког рукавца, већ се разбацује около. Он је специфичан и по томе јер је немогуће да се у њему ископа канал који би опстао. Зато, да би се добио пролаз од пар метара, муљ се разбацује на ширини од око педесет метара. Сам рукавац је најплићи на ушћу, где му је ширина до сто метара – објашњава Миловановић.

На основу анализа рађених претходних година добијен је податак да се овде налази око 120.000 кубика муља, наноса и чврстог отпада. Како још нема овогодишњих мерења, претпоставља се да је та количина данас знатно већа.

По завршетку радова биће омогућено и несметано коришћење марине током читаве године, како веслачким клубовима „Партизан” и „Црвена звезда” тако и свим власницима чамаца усидрених у овој марини.

 

Четрдесет шести Битеф од 12. до 22. септембра
На 46. фестивалу Битеф, који се под насловом „Излет у истину” одржава од 12. до 22. септембра, биће изведено 13 представа.

Градска секретарка за културу Ивана Авжнер је на данашњој конференцији за новинаре изразила уверење да ће врхунска остварења на овогодишњем Битефу надоместити њихов број.

Директорка фестивала Јелена Кајго рекла је да је било тешко организовати овогодишњу манифестацију, јер су били разапети између високих очекивања публике и потребе да се одржи реноме фестивала, с једне стране, и смањеног буџета, с друге.

Она је навела да је оснивач Битефа град Београд за 46. издање фестивала издвојио 23,6 милиона динара, Министарство културе 17 милиона, АП Војводина 2,6 милиона, град Нови Сад 500.000 динара, нешто мање суме издвојили су Министарство спољних послова и општина Стари град, а ту је и више донација, како би се приближили износу од 60 милиона динара, који је „неопходан за организовање оваквог фестивала”.

Министар културе Братислав Петковић похвалио је селекцију Битефа, који, како каже, прати од самог почетка и поручио организаторима да могу да рачунају на подршку министарства, јер ће се трудити да фестивал добије средства која заслужује.

Уметнички директор и један од селектора Битефа Јован Ћирилов најавио је 13 представа – шест из иностранства, три регионалне продукције и четири домаће.

Фестивал ће отворити представа „Пасторов црни вео” Ромеа Кастелучија, у извођењу ансамбла „Societas Raffaello Sanzio” (Италија). На програму ће бити и „Живот и времена, епизода бр. 1” „Оклахома театра” из Њујорка, у режији Павола Лиске и Кели Купер, „Велика и невероватна историја трговине” Жоела Помераа (Француска), „Крваве свадбе” по тексту Гарсије Лорке и у режији Милоша Лолића, у продукцији минхенског „Фолкстеатра” и „Деца сунца” холандског редитеља Ива ван Ховеа, као и комад „Сувише смртни” Шобане Џејасинг (Енглеска).

У регионалној селекцији су две представе у продукцији загребачког Театра &ТД – „Мрзим истину” Оливера Фрљића и „Носферату” Саше Божића, као и „Гозба” Симоне Семенич, у режији Приможа Екарта и словеначкој продукцији, која се изводи у стану.

Од домаћих представа уврштене су „Хенри Шести” у режији Никите Миливојевића, „Они живе” Маје Пелевић и Милана Марковића, „Dogs and Drugs” Андраша Урбана и Вежба из кореографије пажње „Тачка без повратка” Станице „Сервис за савремени плес”, аутора Далије Аћин и Синише Илића.

Припремљен је и интересантан пратећи програм, а улазнице по ценама од 1.000 до 2.000 динара биће у продаји од 1. септембра у Позоришту на Теразијама.

 

Затварање „Газелe” због теста оптерећења
Мост „Газела” ће од суботе у 22 сата до недеље до 12 сати бити потпуно затворен за саобраћај због теста оптерећења на челичној конструкцији.

Теретна возила носивости преко 3,5 тонa искључују се са ауто-пута на саобраћајним петљама „Добановци” и „Бубањ поток” и преусмеравају на обилазницу око Београда. Остала возила која су у транзиту кроз Београд такође ће бити преусмерена. Смер од Ниша ка Шиду: искључење са ауто-пута на саобраћајној петљи „Мостар” према Булевару војводе Мишића (Београдском сајму), из Булевара војводе Мишића возила се укључују на Мост на Ади, са Моста на Ади возила се искључују према Улици Јурија Гагарина, продужавају право Јурија Гагарина до раскрснице улица Јурија Гагарина и Ђорђа Станојевића (насеље „Белвил”), скрећу десно у Ђорђа Станојевића, на раскрсници Ђорђа Станојевића и Шпанских бораца скрећу десно у Шпанских бораца, из улице Шпанских бораца укључују се на аутo-пут са саобраћајне петље „Београдска арена” у смеру ка Шиду.

Смер од Шида ка Нишу: искључење са ауто-пута на саобраћајној петљи „Београдска арена” у Шпанских бораца, из Шпанских бораца скрећу лево у Улицу Ђорђа Станојевића, из Ђорђа Станојевића скрећу лево у Јурија Гагарина, продужавају право до Моста на Ади, са Моста на Ади искључују се према Радничкој улици и пењу се на надвожњак према Бановом брду, са надвожњака скрећу лево у Високу из које скрећу лево у Паштровићеву, затим скрећу десно у Радничку улицу и крећу се Радничком и Булеваром војводе Мишића до саобраћајне петље „Мостар”, на којој се укључују на ауто-пут у смеру ка Нишу.

Алтернативне трасе опремљене су адекватном путоказном сигнализацијом, а из Секретаријата за саобраћај апелују на возаче да прате постављене путоказе и осталу саобраћајну сигнализацију на траси.

Из тог секретаријата препоручују возачима да у току тестирања моста „Газела” за прелазак преко Саве користе Бранков мост, Стари савски мост и Мост на Ади.

Возила која се са Новог Београда крећу ка Шиду могу се укључити на ауто-пут на саобраћајним петљама „Сава центар” (из Улице Владимира Поповића) и „Београдска арена” (из улица Антифашистичке борбе и Шпанских бораца).

Од суботе у 22 часа до недеље до 12 часова, због тестирања носивости „Газеле”, доћи ће до следећих измена на трасама возила јавног грдског превоза: возила са линије 17 од раскрснице Улице антифашистичке борбе и Булевара Зорана Ђинђића до Булевара Франша д’Епереа у оба смера крећу се следећом трасом: Булевар Зорана Ђинђића, Милентија Поповића, Булевар Михаила Пупина, Старо сајмиште, Стари савски мост, Карађорђева, Савски трг, Савска, Мостар.

Возила са линије 18 од кружне петље у Шпанских бораца изнад Булевара Арсенија Чарнојевића до Булевара Франша д’Епереа у оба смера крећу се следећом трасом: Шпанских бораца, Булевар Зорана Ђинђића, Милентија Поповића, Булевар Михајла Пупина, Старо сајмиште, Стари савски мост, Карађорђева, Савски трг, Савска, Мостар.

Возила са линије 74 од раскрснице Улице шпанских бораца и Булевара Зорана Ђинђића до Булевара краља Александра у оба смера крећу се следећом трасом: Булевар Зорана Ђинђића, Милентија Поповића, Булевар Михајла Пупина, Бранков мост, Бранкова, Зелени венац, Теразијски тунел, Дечанска, Трг Николе Пашића.

Возила са линије 88 од раскрснице Омладинских бригада и Булевара Зорана Ђинђића до Пожешке улице у оба смера крећу се следећом трасом: Омладинских бригада, Булевар Милутина Миланковића, Ђорђа Станојевића, Интерна саобраћајница, Јурија Гарина, Мост на Ади, Булевар војводе Мишића, Пожешка (новоизграђени део).

Возила са линије 89 од раскрснице улица Антифашистичке борбе и Јурија Гагарина до Савске магистрале у смеру ка Видиковцу крећу се следећом трасом: Јурија Гарина, Моста на Ади, Радничка, а у смеру ка Новом Београду трасом: Радничка, Паштровићева, Булевар војводе Мишића, Мост на Ади, Јурија Гагарина.

Возила са линије 601 од кружне петље у Шпанских бораца изнад Булевара Арсенија Чарнојевића до Главне железничке станице у оба смера крећу се следећом трасом: Шпанских бораца, Булевар Зорана Ђинђића, Милентија Поповића, Булевар Михајла Пупина, Старо сајмиште, Стари савски мост, Карађорђева, Савски трг.

На измењеним трасама возила јавног превоза користитиће постојећа стајалишта.

 

Радови у Улици господара Вучића
Половина коловоза у Улици господара Вучића, између Булевара краља Александра и Улице Војислава Илића, биће од данас до 25. августа затворена за саобраћај због проширења топловодне мреже, најављено је из Секретаријата за саобраћај. Кретање на тој деоници ће бити могуће само у смеру од Улице Војислава Илића ка Булевару краља Александра.

Због наведених радова, биће измењен режим рада линија јавног градског превоза 46 и 55. У смеру од Булевара краља Александра ка Улици Војислава Илића ове линије ће се кретати алтернативном трасом: Булевар краља Александра – Станислава Сремчевића – Војислава Илића – Господара Вучића и даље редовном трасом. У смеру од Војислава Илића ка Булевару краља Александра ове линије ће се кретати редовном трасом. Укида се стајалиште „Звездара” у Улици господара Вучића за линију 46 у смеру од Миријева ка Главној железничкој станици.

Теретна моторна возила и возила у транзиту у смеру од Батутове ка ауто-путу Е-75 упућују се Булеваром краља Александра на алтернативну трасу преко Устаничке до Улице Војислава Илића и даље редовном трасом до ауто-пута. Дуж измењене трасе биће постављена адекватна путоказна сигнализација за теретна возила и возила у транзиту.

 

Постављање скеле у Радничкој улици у зони подвожњака
Саобраћај у Радничкој улици ће за предстојећи викенд бити измењен због постављања скеле у Радничкој улици, најављено је из Секретаријата за саобраћај. Измене у саобраћају ће трајати од вечерас у 22 часа до суботе у 6 часoва.

 

Затвара се за саобраћај део Радничке улице, у смеру од Бановог брда (Обреновца) ка центру града (Београдском сајму) и то у делу од Паштровићеве улице до подвожњака у Радничкој. Возила која долазе из смера Обреновца крећу се Радничком улицом до раскрснице са Паштровићевом, преусмеравају се у Паштровићеву до саобраћајне петље „Хиподром”, где ће моћи лево да скрену према Мосту на Ади и Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, то јест према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника. Паштровићева улица у наведеном периоду једносмерна је у смеру од Радничке ка саобраћајној петљи „Хиподром”.

Возила која се крећу из Кировљеве ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи „Хиподром”. Возила која се крећу из Пожешке ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се право ка Паштровићевој улици до саобраћајне петље „Хиподром”, где ће моћи лево да скрену према Мосту на Ади и Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника. Возила која се крећу Булеваром војводе Мишића из смера центра града ка Бановом брду и Обреновцу крећу се редовном трасом.

Јавни градски превоз у поменутом периоду кретаће се на следећи начин: возила са линија 23, 37, 51, 52, 53, 58, 88, минибус линија Е2, Е5 и ноћних линија 37, 51 и 56, у смеру ка центру града, од раскрснице Пожешке и Кировљеве улице кретаће се Пожешком преко петље „Хиподром” и Булеваром војводе Мишића до редовне трасе. На измењеном делу трасе користе се постојећа стајалишта.

Возила са линија 56, 89, 91, 92, 511, 551 и 552 од раскрснице Паштровићеве и Радничке улице преусмеравају се у Паштровићеву до петље „Хиподром” скрећу у Булевар војводе Мишића до редовне трасе у Радничкој улици. У смеру ка Бановом брду поменуте линије ће саобраћати редовним трасама. У смеру ка центру града биће привремено укинута стајалишта „Биоскоп Шумадија”, „Фабрика шећера” и „Југопетрол”.

Возила са линије 87 од раскрснице Зрмањске и Кировљеве крећу се Зрмањском, Пожешком, Ђорђа Огњановића и Лазаревачким друмом до Чукаричке падине.

 

Затвара се раскрсница Таковска–Светогорска
Раскрсница улица Таковске и Светогорске биће затворена за саобраћај од суботе, 11. августа, у поноћ до понедељка, 13. августа, у 3.30 часова због радова на поправци и замени елемената тролејбуске контактне мреже.

Због ових радова доћи ће до измена у режиму рада возила јавног градског превоза.

Привремено се укида тролејбуска линија 40 на релацији Звездара – Бањица 2. Уместо тролејбуса 28 на релацији Студентски трг – Звездара уводи се аутобуска линија 28А, која ће саобраћати следећом трасом: Студентски трг – Васина – Трг републике – Македонска – Браће Југовића – Булевар деспота Стефана – Цвијићева – Димитрија Туцовића –Чингријина – Звездара.

Уместо тролејбуса 41 на релацији Студентски трг – Бањица 2 уводи се аутобуска линија 41А, која ће саобраћати у оба смера следећом трасом: Студентски трг – Васина – Трг републике – Македонска – Дечанска – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша – Булевар војводе Путника – Булевар кнеза Александра Карађорђевића – Незнаног јунака –Црнотравска – Паунова – Бањица 2.

Линија 23 ће саобраћати делимично измењеном трасом у оба смера: Булевар деспота Стефана – Браће Југовића – Дечанска – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша и даље редовном трасом.

Линије 65 и 77 саобраћају делимично измењеним трасама у оба смера: 27. марта – Џорџа Вашингтона – Булевар деспота Стефана – Браће Југовић – Дечанска – Теразијски тунел и даље редовним трасама.

За време извођења радова укидају се следећа стајалишта: „Политика”, „Главна пошта” и „27.марта” у оба смера за све линије. За линију 23 укида се стајалиште „Цвијићева” у Таковској улици у смеру од Карабурме ка Бановом брду, а за линије 28 и 40 „Јаше Продановића” у смеру од Звезадаре ка Бањици.

Аутобуси са ноћних линија 27 и 32 ће саобраћати делимично измењеним трасама: Трг републике – Булевар деспота Стефана – Џорџа Вашингтона и даље редовним трасама.

Аутобуси са ноћне линије 304 ће саобраћати делимично измењеном трасом, у смеру са Трга републике: Трг републике – Булевар деспота Стефана – Џорџа Вашингтона –Таковска и даље редовном трасом, а у смеру ка Тргу републике: Димитрија Туцовића –Цвијићева – Булевар деспота Стефана – Трг републике.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

Бео-ком сервис – комунални водич

Бео-ком сервис

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

Град Београд – Градска управа
Служба за комуникације и координацију односа са грађанима
Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

  • ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА
    – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606
  • ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА
    – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100
  • ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА
    – ЕПС –  ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195
  • ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ
    – Телеком Србија, 977, 9813
  • ГАСОВОД
    – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237
  • ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ
    – Дирекција за јавни превоз, 3309-153
    – ГСП „Београд“, 3664-040
    – СП „Ласта“, 0800-334-334
    – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035
  • ПАРКИРАЊЕ
    – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400
    – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200
  • ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА
    – Дирекција за путеве, 3222-993
    – ЈКП „Београд пут“, 3818-101
    – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700
  • ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
    – Дирекција за путеве, 3222-993
  • РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
  • ЧИСТОЋА
    – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901
  • ЗЕЛЕНИЛО
    – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506
  • ЖИВОТНА СРЕДИНА
    – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106
    – Градски завод за јавно здравље, 3237-351
    – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099
  • СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ
    – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301
  • ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ
    – „Димничар“ АД, 2646-355
  • ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740
    – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494
  • УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000
    – Урбанистички завод Београда, 3331-500
  • ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450
  • ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333
  • НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА
    – ЈКП „Инфостан“, 3954-403
  • ИНСПЕКЦИЈE
    – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760
    – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

Београдски комунални сервис
Тиршова 1, централа 3605-600
Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)
факс 3605-811
e-mail: [email protected]

 

(београд.рс)