• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Војни затвор Дретељ: „Хосовци“ Србима ножем пробијали језике
Прочитај ми чланак

Војни затвор Дретељ: „Хосовци“ Србима ножем пробијали језике

0

Сарајево – У Суду БиХ данас је саслушањем сведока Славка Богдановића настављено суђење оптуженима за злочине над Србима у војном затвору „Дретељ“ код Чапљине. Сведок Тужилаштва БиХ испричао је како су га 30. априла 1992. године у једној кафани у Мостару ухапсили припадници тзв. хрватских одбрамбених снага /ХОС/ заједно са Милованом Зупцем, Марком Самарџићем и Ђуром Шкором.

 

Богдановић, који је до рата живио у Мостару, рекао је да су припадници ХОС-а били обучени у црне униформе, са кукастим крстовима, те да су носили ножеве.

 

Након физичког малтретирања, псовања „четничке мајке“ и претњи да ће бити убијени и бачени у јаме, пребачени су у Липино Село код Љубушког где су седам дана били изложени тортури, а потом у логор „Дретељ“, гдје је Богдановић провео шест месеци.

 

Сведок је навео да су их обукли у униформе ЈНА, док су на капама имали „петокраке“, те да су натјерани да тврде како су снајперисти који су убијали и силовали, док су неки затвореници морали носити свештеничке мантије.

 

Богдановић је сведочио о психичким и физичким мучењима – сексуалном злостављању, пробијању језика ножем, те тјерању затвореника на орални секс. Затвореници, рекао је он, нису имали воде, ни хране, терани су да пију урин, течност за чишћење оружја и за прање суђа, те да једу крему за чишћење ципела. Затвореници су морали да чупају траву и копају ровове.

 

Он је рекао да је затворенике највише злостављао Звонимир Бјелиш звани Црвенкапа, те да су логор обилазили командант ХОС-а Блаж Краљевић, као и Доброслав Парага и Миле Дедаковић звани Јастреб. Навео је имена Ахмета Макитана, Винка Приморца, Ивана Медића и Марине Грубешић.

 

Припадници ХОС-а, каже Богдановић, најчешће су ноћу улазили у хангаре и тукли затворенике. Навече су долазиле и групе жена у „црним униформама“ из Мостара које су тукле и сексуално злостављале затворенике, а један од начина мучења био је и паљење брада упаљачима.

 

Шкору су тукли чизмама по грудима, након чега су причали да ће га одвести у болници у Сплит, али га Богдановић више никада није видио, док су затвореника Божу Балабана објесили лисицама за решетке прозора, након чега је преминуо. За Зупца каже да је рањен и да не зна шта се после тога десило са њим.

 

Тужилаштво БиХ за злочине почињене 1992. године у Дретељу терети Едиба Буљубашића, Ивана Зеленику, Срећка Херцега, Ивана Медића и Марину Грубишић-Фејзић.

 

Према оптужници, Зеленика, Херцег, Буљубашић, Медић и Грубишић-Фејзић су 1992. године учествовали у злочинима над више стотина жртава српске националности са подручја општина Мостар, Љубушки, Чапљина и Столац, које су биле у Дретељу.

 

У оптужници се наводи да је Зеленика био официр ХОС-а, Херцег бивши командант војног затвора „Дретељ“, Буљубашић бивши припадник ХОС-а и заменик команданта затвора, а Медић и Грубишић-Фејзић некадашњи стражари.

 

Због злочина над Србима у логору „Дретељ“ Врховни суд Норвешке осудио је Мирсада Репка на осам година затвора, док је Ахмета Макитана, који је 1992. године био чувар у логору „Дретељ“, Врховни суд Шведске осудио на пет година затвора због злочина над српским цивилима.

 

(Срна)