Прочитај ми чланак

Још није готово: Асанж добио право жалбе на одлуку о екстрадицији

0

Сада ће започети нови круг поступака на британским судовима, док ће сам 52-годишњи новинар и даље остати у затвору Белмарш

Суд у Лондону пресудио је у корист Асанжа, и он ће имати право жалбе да оспори одлуку о екстрадицији Сједињеним Државама, преноси Ројтерс.

Сада ће започети нови круг поступака на британским судовима, док ће сам 52-годишњи новинар и даље остати у затвору Белмарш.

Надамо се да ће суд данас учинити праву ствар и пресудити у Џулијанову корист, рекла је претходно супруга оснивача „Викиликса“ Стела Асанж.

Она је то изјавила у очекивању одлуке суда о Лондону који би требало да се изјасни о уверавањима Сједињених Америчких Држава, које траже његово изручење, да се Асанж (52) може ослонити на Први амандман америчког Устава којим се гарантује слобода говора, као и да му неће бити изречена смртна казна.

„Ако суд не пресуди у Џулијанову корист, тражићемо хитну забрану од Европског суда за људска права спровођења те одлуке“, додала је Стела Асанж.

Пред судом се окупило више стотина демонстраната који траже Асанжово ослобађање, а његова супруга захвалила се свима који су дошли испред суда, као и милионима људи широм света који му пружају подршку.

Адвокати оснивача „Викиликса“ рекли су данас пред Вишим судом у Лондону, где се он није појавио из здравствених разлога, да Асанж не би требало да буде изручен САД због масовног цурења тајних америчких докумената јер можда неће моћи да се ослони на своје право на слободу говора.

Асанжов правни тим каже да би он могао бити у авиону за САД у року од 24 сата након што судије донесу одлуку, али и да би могао да буде бити пуштен из затвора, или да се поново нађе у новој правној бици.

Асанжов адвокат Едвард Фицџералд рекао је да судије не би требало
да прихвате уверавање америчких тужилаца да би Асанж могао да тражи да се ослони на права и да добије заштиту на основу Првог амандмана због тога што амерички суд није обавезан да то поштује.

Фицџералд је прихватио одвојено уверавање да Асанж неће бити суочен са смртном казном.