Прочитај ми чланак

Здрава девојка завршила у инвалидским колицима након нуспојаве после вакцинације

0

Матуранткиња са свега 18 година остала везана за инвалидска колица након што је примила прву дозу Johnson & Johnson вакцине против Kовида-19, према мини-документарцу који су продуцирали амерички Frontline Doctors.

Ема Бурки се спремала да крене на пут на Хаваје прошлог јуна са својом мамом да прослави матуру када је почела да осећа нуспојаве вакцине.

„У марту сам добила Ј&Ј вакцину. Добила сам то јер радим са бебама у вртићу – волонтирам тамо – и такође чувам бебе, тако да сам стално у близини беба. То је оно што ја радим. Нисам желела да доводим бебе у опасност“, признаје Бурки.

Матуранткиња која воли плажу каже да је одабрала Ј&Ј јер је то била само вакцина са једном дозом.

Убрзо је почела да има температуру и повраћа, што су лекари наводно одбацили као нормално стање, које нема везе са вакцином.

Дана 2. априла, Бурки каже да је имала ужасну главобољу која је „чинила као да ми глава вибрира“. Бурки је затим почела да доживљава невољне покрете врата и да повраћа крв.

Потом је превезена у болницу са колима Хитне помоћи, где су веровали да има напад, али су доктори касније сазнали да је имала крварење у мозгу због можданог удара. После три операције на мозгу, четири мождана удара, интубације и трахеостомије, Ема је неким чудом успела да се врати и полако поново учи како да хода уз помоћ родитеља.

„Имала сам крварење у мозгу и крвне угрушке које је изазвала вакцина Џонсон и Џонсон“, каже Ема. „Волим бебе, а Џонсон и Џонсон су били компанија за бебе… скоро свако ко има бебу користио је производ Џонсон и Џонсон.”

„Да сам знала да ми се ово могло десити, не бих то урадила“, каже она, додајући, „људи желе да то и даље добијају“. Сада се њена породица суочава са изазовом да помогне Емми да се избори са својом новом невољом јер мора да плати све веће рачуне скупих медицинских третмана.