Прочитај ми чланак

САД и ЕУ се припремају за масовну вакцинацију против птичјег грипа

0

У Европи, Управа Европске комисије за реаговање у ванредним ситуацијама ради на заједничкој набавци вакцине, како би спречила пандемију, саопштио је њен портпарол

САД и ЕУ разматрају мере за производњу вакцина против птичјег грипа Х5Н1 које би заштитиле раднике у производњи живине, ветеринаре и лабораторијске техничаре, саопштили су амерички владини званичници, преноси Ројтерс.

Стручњаци сматрају да вакцина против птичјег грипа може да спречи нову пандемију.

Прошле недеље званичници САД су рекли да могу да обезбеде 4,8 милиона доза вакцине. Европски здравствени званичници су изјавили да су у прелиминарним преговорима о набавци вакцине, док су њихове канадске колеге саопштиле да преговарају о набавци и производњи вакцине против птичјег грипа.

У марту су амерички званичници пријавили прву појаву овог вируса код говеда, а зараза се потом појавила код говеда у девет нових држава. Америчка агенција за храну и лекове проценила је да је 20 одсто млека у САД заражено овим вирусом.

„Сви наши напори су усмерени на спречавање пандемије“, изјавио је Метју Милер, директор Канадског центра за пандемије на Универзитету Мекмастер.

Ангела Расмусен, вирусолог са Универзитета у Саскачевану, рекла је да је разговарала са америчким и канадским званичницима о коришћењу вакцина за заштиту радника.

Давн О’Конел, из америчке Агенције за стратешку спремност, рекла је да влада „пажљиво разматра“ могућност вакцинације радника на фармама који су имали контакт са вирусом.

Дискусије о препандемијској употреби вакцина воде се међу научницима на бројним местима, укључујући и Велику Британију, изјавила је Венди Баркли, председавајућа за вирусологију на Универзитетском колеџу у Лондону.

Влада Британије је саопштила да пажљиво прати ситуацију у САД.

У Европи, Управа Европске комисије за реаговање у ванредним ситуацијама ради на заједничкој набавци вакцине, како би „спречила пандемију“, саопштио је портпарол Стефан де Кирсмејкерс.

САД су већ у преговорима за набавку вакцина са компанијама „Фајзер“ и „Модерна“.

Одлука о томе како и када користити вакцину зависиће од доказа о повећаној трансмисији, тежини болести и мутацијама вируса, изјавио је главни заменик директора америчких центара за контролу и превенцију болести Нирав Шах.