Прочитај ми чланак

Сноуден: Како су САД искористиле пандемију да воде тајну кампању против Кине

0

Циљ Пентагона је био да баци сумње у вези са кинеским здравственим производима, посебно у вези са њиховим вакцинама

Чувени узбуњивач Едвард Сноуден поделио је на Иксу текст агенције Ројтерс како је америчка војска покренула је тајну кампању, на врхунцу пандемије ковид 19, са циљем да дискредитује оно што је схватила као растући утицај Кине на Филипинима, нацији која је посебно тешко погођена смртоносним вирусом.

Агенција истиче да је циљ Пентагона био да „баци сумње“ у вези са кинеским здравственим производима, посебно у вези са њиховим вакцинама.

Како би се то постигло, коришћено је „најмање 300“ лажних налога на друштвеним мрежама да би се критиковао квалитет маски и тестних комплета кинеске производње, као и ефикасност и безбедност прве вакцине доступне на Филипинима – Синовак.

Наиме, кампања је почела у пролеће 2020, током мандата Доналда Трампа, и наставила се до средине 2021, већ када је на власти био председник Џозеф Бајден, ширећи се и ван југоисточне Азије. Лажни налози су прикупили десетине хиљада пратилаца, а због пропаганде коју су ширили, врло мали број Филипинаца је био вољан да добије инјекцију кинеске компаније.

Филипинци су се плашили да се вакцинишу

Тадашњи председник Филипина Родриго Дутерте управо је због тога 2021. године запретио да ће ухапсити оне који одбију да се вакцинишу, а у то време бројке су биле алармантне: само 2,1 милион од 114 милиона грађана било је потпуно вакцинисано, док је број случајева болести премашио 1,3 милиона, а скоро 24.000 Филипинаца је умрло од вируса.

Према изворима укљученим у планирање и извођење кампање, Пентагон је игнорисао последице са којима би се суочило филипинско становништво.

„Нисмо ово посматрали из перспективе јавног здравља. Гледали смо како можемо да провучемо Кину кроз блато“, рекао је високи војни официр укључен у програм.

Да би открио тајну америчку војну операцију, Ројтерс је разговарао са више од двадесетак садашњих и бивших америчких званичника, као и са војним извођачима, аналитичарима друштвених медија и академским истраживачима.

Исто тако, прегледани су различити типови докумената, заједно са публикацијама на друштвеним мрежама као што су Фејсбук, Икс и Инстаграм и утврђено је да су неки од налога које је креирала војска, остали активни више од пет година.

Све већи утицај Кине разлог за тајну операцију

Агенција напомиње да је Вашингтон саставио свој план као одговор на покушаје Кине да окриви САД за ширење вируса. Осим тога, Пекинг је почео да се такмичи са њим у снабдевању лековима и медицинским потрепштинама земаља у развоју. 

Професор медицине на Универзитету Џорџтаун Лоренс Гостин подсетио је да Вашингтон није увео ограничења на то колико фармацеутске компаније могу да наплате за своје вакцине, па су наставиле да их продају по високим ценама.

„Понуде Кине за помоћ су уздрмале геополитичке услове широм света у развоју, укључујући Филипине“, наводи се у извештају, уз напомену да је „све већи утицај Кине подстакао напоре америчких војних лидера да покрену тајну пропагандну операцију“.

Додаје се да су амерички војни лидери страховали да би „‘ковид дипломатија’ и кинеска пропаганда могле да приближе друге земље југоисточне Азије, попут Камбоџе и Малезије, Пекингу, подстичући њихове регионалне амбиције“.