Прочитај ми чланак

Макрона подржава све мање грађана: Зашто Французи скрећу удесно?

0

За Национално окупљање је спремно да гласа 35 посто испитаника, друго место заузима Национални фронт, са 26 посто бирача, док је на трећем месту коалиција председника Емануела Макрона са 19 одсто гласова, произлази из истраживања спроведеног међу француским бирачима

Више од трећине становника Француске, чак 35 одсто, спремно је да гласа на предстојећим изборима за странку Национално окупљање лидера француске деснице Марин ле Пен, док само 19 одсто подржава владајућу коалицију, показали су резултати истраживања Француског института за јавно мњење (Ифоп).

Национално окупљање заузима водећу позицију, чак 35 одсто бирача намерава да гласа за њих, док је председничка коалиција у тешком положају, наводи се на званичном сајту Ифоп-а.

Испитаницима је постављено питање за коју странку би гласали на ванредним парламентарним изборима заказаним за 30. јун (други круг 7. јул).

Према резултатима студије, 35 посто испитаника је спремно да гласа за Национално окупљање. Друго место заузима коалиција коју су оформили левица, социјалисти и еколози – Народни фронт, са 26 посто бирача. Док је на трећем месту коалиција председника Емануела Макрона за коју би гласало 19 одсто испитаника.

Поред тога, још седам одсто је изразило жељу да гласа за партију републиканаца са којима је Национално окупљање раније закључило споразум.

Истраживање је спроведено онлајн 13. и 14. јуна међу 1.114 француских грађана старијих од 18 година и уписаних у бирачки списак.

Од успеха евроскептичног Националног окупљања на предстојећим изборима, које је Макрон заказао пошто је распустио скупштину након дебакла своје странке на изборима за посланике Европског парламента, зависиће и успех Марин ле Пен на председничким изборима 2027. године.

„Ништа ме неће спречити да се кандидујем“, потврдила је Ле Пенова.