Прочитај ми чланак

ПУТИН: Ракете Икс-101 у Сирији показале висок степен поузданости

0

Ракетни систем Икс-101 који је употребљен у Сирији, показао је висок степен поузданости, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Према подацима Министарства одбране, стратешки бомбардери Ту-95МС, који су полетели са аеродрома Енгелс (Саратовска област) у среду, извели су напад ракетама Икс-101 на објекте терориста ДАЕШ-а на граници сиријских провинција Хама и Хомс.

Министерство обороны РФ

„Што се тиче употребе нашег оружја, укључујући и њихову употребу у борби против терориста Сиријске Арапске Републике, желео бих да се захвалим војницима и конструкторима једног од наших најновијих ракетних система Икс-101. Ова ракета показала је врло висок степен поузданости“, истакао је Путин на састанку комисије за војно-техничку сарадњу.

Он је додао да је то „заиста најсавременије оружје, високе прецизности, велике снаге, са пристојним дометом од 4,5 хиљада километара“.

„Оружје таквог нивоа, такве класе и треба да буде у центру наше пажње, у центру пажње Министарства одбране и наших индустријских предузећа из комплекса одбране“, казао је руски председник.

Икс-101 је најновија руска стратешка крстарећа ракета ваздушног базирања за смањење радарске видљивости, која је направљена уз помоћ модерне технологије. Домет поражавања мета је до 4,5 хиљаде километара. Ракете могу да буду опремљене и нуклеарним бојевим главама.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/rusija/201707061111816089-Putin-rakete-X-1013/