Прочитај ми чланак

Макрон стигао у Нову Каледонију

0

Француске безбедносне снаге, које су распоређене у тој земљи, остаће онолико колико је потребно, чак и током Олимпијских игара у Паризу, поручио је француски председник

Француски председник Емануел Макрон допутовао је у Нову Каледонију, усред протеста присталица независности, указавши да је сврха његове посете да „подржи народ и врати им мир“, преноси АФП .

„Мој циљ овде је да станем уз министре и целу владу да подржимо народ. Дошао сам овде са великим поштовањем, понизношћу и мислима на жртве, са одлучношћу да учиним све да повратим мир“, рекао је Макрон новинарима.

Он је нагласио да ће француске безбедносне снаге, које су распоређене у тој земљи, „остати онолико колико је потребно, чак и током Олимпијских игара у Паризу“.

Напомиње се да је Макрон такође минутом ћутања одао почаст погинулима у последњим данима немира и изразио неслагање са продужењем ванредног стања док се не укину блокаде путева на територији француског Пацифика.

Француски председник покушава да пронађе начине за дијалог након што су странке на острву одбиле понуду да одрже заједничку видео конференцију са председником.

Нову Каледонију већ неколико дана потресају нереди изазвани изборним променама националне владе у Паризу. У немирима је погинуло најмање шест људи, а за собом су оставили запаљене аутомобиле и опљачкане продавнице, док барикаде ограничавају приступ лековима и храни.

Насиље је најновији излив политичких тензија које постоје између аутохтоне домородачке заједнице Канака, чији се припадници већим делом залажу за независност и који су већ дуго незадовољни владавином из Париза, и  становника француског порекла који се противе прекиду веза са својом матицом.