Прочитај ми чланак

Удружила се левица у Француској, Макронова странка пред уништењем

0

Четири левичарске партије излазе на црту француском председнику

Центристички савез француског председника Емануела Макрона могао би да буде потпуно уништен након ванредних парламентарних избора будући да се неколико левичарских странака договорило да на њима наступи заједнички.

Француска комунистичка партија, Еколози, Непокорена Француска и Социјалистичка партија постигле су споразум о коалицији под називом „Народни фронт“, а како пише ФТ, налази указују да би Макрона прилично могло да кошта коцкање да распусти парламент и одржи превремене изборе у нади да ће зауставити успон крајње десничарског Националног окупљања. То, би, наиме, могло да доведе до његовог „истискивања“ у другом кругу избора.

Левичарски савез подржао је бивши председник Франсоа Оланд, социјалиста, а иако у споразуму није прецизирано ко ће бити њихов кандидат за премијера, постоји могућност да би то могао да буде Жан-Лук Меланшон из Непокорене Француске.

Макрон је у недељу, 9. јуна, након објављивања прелиминарних резултата за посланике ЕП, саопштио да распушта владу Француске и најавио парламентарне изборе за 30. јун и 7. јул.

На изборима за ЕП, Макронова странка Препород освојила је 14,56 одсто гласова, чиме је добила 13 мандата, док је странка Ле Пенове освојила 30 мандата са 31,47 одсто гласова.