• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са југа Србије 27.08.2012 Прокупље помаже изградњу цркве у кругу болнице
Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 27.08.2012 Прокупље помаже изградњу цркве у кругу болнице

0

Општина Прокупље донела је одлуку да донацијом од 100.000 динара помогне уређење и завршетак Цркве Свети Врачи, која се гради у кругу здравственог центра „Др Алекса Савић“ у том граду.

Како је Танјугу рекла портпарол те здравствене установе др Јелена Пантовић, и поред те донације недостаје још средстава за завршне радове на ентеријеру цркве.

„Захваљујемо општини Прокупље на донацији и позивамо остале институције да, у складу с могућностима, уплате свој допринос и тако помогну да се ова црква оспособи за уотребу, казала је она.

Црква Св. Врачи у кругу здравственог центра „Др Алекса Савић“ у Прокупљу гради се уз благослов патријарха српског Иринеја.

У Прокупљу сада постоји само Црква Светог Прокопија, изграђена крајем 9. века, као једна од најстаријих цркава у Србији, у време када је тај град, како се процењује, имао око 5.000 становника. Данас је шест пута више Прокупчана, а имају само један верски објекат.

 

Лесковац: Овогодишњи традицонални фестивал јужњачких специјалитета на скари, биће отворен 27. августа, саопштено је у Туристичкој организацији.
Као и претходних година, Роштиљијада ће бити одржана на Широкој чаршији, односно Булевару ослобођења и трајаће до 2. септембра.

По традицији очекује се да и ове године буде одржано такмичење у прављењу највеће пљескавице на свету.

Организатори су најавили да ће поред професионалаца, своје умеће припремања роштиља представити и угоститељске школе из свих крајева Србије, а наступиће и велики број популарних група и младих музичких талената.

Штандови ће бити давани у закуп путем лицитација. Прва је најављена за 15. август, а друга три дана касније. А, ако не буду ни тада закљупљени, биће изнајмљивани путем слободне погодбе.

Према најавама из Туристичке организација Лесковца цене почетне закупа штандова биће исте као прошле године – 4.574 динара у тзв. Б, односно 6.096 динара у А зони.

 

Лесковац: Филмски фестивал од 21. септембра
Пети Лесковачки интернационални филмски фестивал „Лиффе“ биће одржан од 21. до 25. септембра. Публика ће моћи да погледа 12 филмова из земаља бивше Југославије.

Уметнички директор фестивала је редитељ Дарко Бајић који је најавио да ће се филмови који нису у такмичарском делу, бити приказивани на неколико отворених места у граду, а пројекцијама ће присуствовати и њихови аутори који ће успоставити дијалог са публиком.

– Концепт је да цео Лесковац буде један град биоскоп. Не треба седети и чекати да гледаоци дођу, него треба доћи код гледалаца – рекао је Бајић.

За сада је познато да ће пројекције бити на платоу у сајамском комплексу, централном градском парку и платоу испред Робне куће, где ће бити организовано гледање филма из аутомобила.

Није још познато који ће филмови бити на фестивалу, али неће бити старији од две године, навели су организатори.

Извесно је да ће гостовати македонски режисер и сценариста Адемир Кеновић, а преговара се са Милчом Манчевским, Теоном Митевском, Пјером Жалицом, Слободаном Шијаном и низ малдих аутора из Хрватске и Словеније, преноси портал Југмедиа.инфо.

Биће додељене три награде за режију, Гран при „Живојин Павловић“, као и 2 награде најбољим глумцима.

 

Ниш: Акција за здрава плућа
Манифестација „Моја плућа су добро“, којом ће бити промовисан здрав начин живота и борба против рака плућа, биће одржана од 18:30х на Тргу краља Милана у Нишу.

Према најавама организатора, циљ ове акције је да повећа свест јавности о раку плућа и превенцији здравља уопште.

Такође, они додају да желе да укажу грађанима на значај редовне бриге о здрављу и да их подсете да обрате пажњу на здравље плућа.

Организовање акције у Нишу подржали су Лидија Михајловић, прослављена репрезентативка у стрељаштву, омладинци ФК „Раднички“, Марко Милановић, певач вокалног састава „Константин“, политичар Зоран Живковић, Милан Јовановић Стронгмен, светски првак у дисциплини „поwерлифтинг“, Биљана Крстић, вокални солиста, чланови Градског већа Града Ниша и многи други.

Манифестација је део кампање која се реализује у Сомбору, Новом Саду, Крагујевцу и Београду.

 

 

 

(Јужне вести)