• Почетна
  • СПОРТ
  • Звезду или Партизан није могуће продати за више од десет милиона евра
Прочитај ми чланак

Звезду или Партизан није могуће продати за више од десет милиона евра

0
Фото: О. Бунић

Фото: О. Бунић

(Блиц)

Премијер Ивица Дачић је први политичар који се отворено заложио за приватизацију кошаркашких клубова Партизана и Црвене звезде, јер држава не може да покрива њихове дугове.

Уколико би се то заиста догодило, купац би сада требало да издвоји између пет и десет милиона евра по клубу, с обзиром на чињеницу да немају непокретну имовину и цена им искључиво зависи од процењене вредности бренда и тима.

Дугови: Кошаркаши Звезде и Партизана
Основно питање јесте да ли је приватизација могућа и да ли би решла све проблеме два најпознатија српска кошаркашка бренда, која иза себе имају велику армију навијача. Из разговора са кошаркашким стручњацима долази се до закључка да је за клубове боље да из њих стане држава или град, док политичари желе да се реше тог терета приватизацијом, али не знају на који начин да тргују емоцијама навијача.

Препреке за приватизацију могу бити чињенице да вечити ривали могу да буду проглашени клубовима од националног значаја, који према новом Закону о спорту не могу завршити у рукама приватника, као и то да су организовани као удружења грађана па не могу да буду предмет трговине, осим уколико се чланови клуба не одрекну права управљања.

Изнајмљују терене, халу…

Партизан и Црвена звезда немају непокретну имовину, па тако црвено-бели плаћају закуп канцеларија и терена на Малом Калемегдану, као и термине у хали “Пионир”.
Црно-бели канцеларију имају на стадиону у Хумској, а остало и они изнајмљују.

Душко Вујошевић, тренер Партизана, није желео јуче да допуни свој одговор премијеру Дачићу у којем је истакао следеће: “По начину на који је прављен и прихваћен Звездин унапред припремљен план реорганизације, она је практично постала приватан клуб.”

Кошаркашки клуб са Малог Калемегдана саопштењем је објаснио став по питању приватизације.

„Због поновног покушаја да се дезавуише и дезинформише јавност, КК Црвена звезда мора да нагласи да она као клуб није приватизована. Није истина и да је КК Црвена звезда имала било какву помоћ у процесу реорганизације и реструктурирања, ни идејну нити финансијску.

Руководство клуба је према важећим законима ове земље припремило план реорганизације који је потом усвојио суд, а то је био једини начин да КК Црвена звезда буде спасен од банкрота и гашења. КК Црвена звезда подржава и став премијера Дачића да су клубови у Србији тренутно свачији и ничији.

Приватизација клубова у Србији ће се вероватно догодити једног дана, али пре тога неопходно је да држава у потпуности спроведе Закон о спорту и дефинише титуларе власништва у клубовима. Док држава не дефинише власничку структуру клубова, неопходно је поставити организацију клубова засновану на корпоратизацији, а то је транспарентно и одговорно пословање. Међутим, власничка структура није ни потребан ни довољан услов за одговорно пословање”, пише између осталог у саопштењу Црвене звезде.

Порески дуг око милијарду динара

Фудбалски клубови Партизан и Црвена звезда имају порески дуг од око милијарду динара.
Пореска управа је навела да Партизан дугује 612 милиона динара, од којих је камата 146 милиона динара. Дуг Црвене звезде је 372 милиона динара (54 милиона динара камате).

Мишко Ражнатовић, кошаркашки менаџер, сматра да од приватизације вечитих ривала за сада нема ништа.

– Приватизација?! То није могуће! – рекао нам је Ражнатовић.

На додатно питање зашто није могуће, уследио је подједнако кратак одговор:

– Зато што нису приватизовани ни Реал ни Барселона, који су такође удружења грађана.

Сличне проблеме као Партизан и Црвена звезда имали су и најпознатији хрватски клубови. Цибона је имала дуг од 16 милиона евра, али је Град Загреб распустио руководство, преузео клуб и финансијски га стабилизовао. Екипа Сплита, троструки првак Европе, није била те среће. Клуб је процењен на само 1.030.000 евра и приватизација већ пар година не може да се успешно заврши.
 

Дугови Партизана
Пореска управа     1.200.000 евра
Главница      500.000
Камате     700.000
Играчи     1.500.000*
* запослени у клубу, редарске службе
Тужбе
Мирослав Радуљица     150.000
Милан Мачван     150.000
Рашко Катић     150.000
Ненад Миљеновић     54.000
Дуг Црвене звезде
Пореска управа     90.588 евра
Елтон Браун     120.000 долара?
* Амерички кошаркаш је направио много прекршаја у клубу због којих му је одбијано од плате