Прочитај ми чланак

Звезда прокоцкала +16, па онда је …

0
Фото: Марко Метлаш

Фото: Марко Метлаш

(Блиц.спорт)

Кошаркаши Црвене звезде су после 11. кола АБА лиге усамљени на врху табеле регионалног такмичења, пошто су у Железнику савладали Задар са 82:69 (23:12, 19:24, 20:20, 20:13).

У другој четвртини су изабраници Дејана Радоњића имали и 16 поена предности, дозволили су ривалу да се врати у меч, али је капитен Марко Симоновић тројкама вратио екипу у победнички колосек, па је серија од 11:2 у завршници обезбедила убедљив тријмф.

После нове неизвесне утакмице и пораза у Евролиги од Панатинаикоса, чиме су изгубљене шансе за пласман у топ 16 фазу, Звезда се вратила обавезама у АБА лиги, и то успешно.

 

Комунална полиција „тренирала строгоћу“

Око хале у Железнику, комунална полиција је склањала све који су по киши продавали семенке и кикирики, али су се људи који од тога живе ипак снашли, па су из гепека аутомобила удовољили навијачима.

Пошто је Цедевита поражена од Будућности, а Партизан од Солнока, Звезда је искористила прилику да заузме прву позицију, у узбудљивом мечу у ком је виђен велики преокрет, уз неколико великих серија на обе стране.

Звезда је у складу са очекивањима и почела утакмицу, уз четири поена Шилба, повела је са 8:2, и најавила сигуран напад на прво место АБА лиге. Пад концентрације при додавањима омогућио је Задранима да одрже корак, али су одговорили Катић и Шилб. Раденовић је са линије пенала пропустио прилику да одведе Звезду на „+10“, после чега је Рамљак неуспешно импровизовао и солирао у нападу.

Уместо Раденовића, Лазић је донео домаћем тиму двоцифрену предност, а онда је виђена и непријатна сцена, када се Рамљак „закуцао“ у Катића и повредио, па је морао да напусти терен. У последњој секунди прве четвртине, Блажич је поентирао за 23:12.

Чарлс Џенкинс је добио прилику у наставку, после његовог неуспелог продора и „рампе“ Рамљака, грешку је исправио Симоновић украденом лоптом и закуцавањем на асистенцију Блажича. Шансу је добио и Ристић уместо Катића, и одмах је спречио нови напад Задрана дефанзивним скоком, а Џенкинс је постигао тројку за „+14“.

 

Нинковић поново уз кошаркаше
 
Плејмејкер фудбалског тима Црвене звезде Милош Нинковић користи сваку прилику да пружи подршку кошаркашима, а после Лијетувос Ритаса у Евролиги, поново је био на трибинама и бодрио црвено-беле у тријумфу.

Решетању се придружио и Цветковић, а после нових поена Џенкинса, уследио је тајм-аут Влашића. Мало опуштање је омогућило Задру да се серијом од 11:2 врати на подношљиву разлику, па је Звезда са предношћу од само шест поена отишла на одмор.

Звезда је у друго полувреме почела са стартном поставом (Нелсон, Лазић, Шилб, Раденовић и Марјановић), а а гости су преокренули новом серијом (7:0) шутевима са дистанце и тројком Шутала, па је Радоњић тражио тајм-аут.

Спуштала се лопта Раденовићу, који је промашио закуцавање, поентирао, али и наставио слабу серију са линије пенала, уз једну грешку у корацима. Уследила је и тројка Пространа, на шта је одговорио Симоновић истом мером. Управо је капитен домаћина новом тројком и украденом лоптом, после чега је фаулиран, вратио Звезду у првобитни ритам. У наставку, Нелсон и Џенкинс су одвели црвено-беле на „+7“.

У прва два минута одлучујућег периода игре није било поена, али се водила оштра борба у одбрани, а мрежицу је затресао тек Нелсон тројком. После је украо лопту и закуцао за девет поена разлике, а Задар је узео тајм-аут. Уз нову тројку Симоновића, Звезда је дошла до серије 11:2, чиме је поново отворен пут ка убедљивој победи.

 

Црвено-бели су били слаби са линије пенала (10/20), али су мање губили лопту (10/16). Са асистенцијама се истакао Нелсон (5), док је Марјановић био доминантан у скоку са 10 ухваћених лопти, уз 15 поена. На другој страни, Шутало је био најбољи кошгетер са 20 поена.

Црвена звезда – Задар 82:69 (23:12, 19:24, 20:20, 20:13)

Хала: Железник

Гледалаца: 1.500

Судије: Јерсан, Рутешић, Крејић

Црвена звезда: Цветковић, 4, Лазић 4, Блажич 7, Симоновић 11, Марјановић 15, Раденовић 8, Катић 6, Ристић 2, Нелсон 9, Џенкинс 10, Шилб 6

Задар: Краљевић 2, Лоренс 10, Собин 6, Ђугум 10, Рамљак 3, Батур 7, Дијан 5, Простран 6, Шутало 20

АБА лига, 11. коло:
Субота:
Широки – МЗТ 67:63
Будућност – Цедевита 64:60
Раднички Крагујевац – Крка 84:77
Недеља:
Солнок – Партизан 76:71
Цибона – Игокеа 74:82
Олимпија – Мега Визура 88:75
Понедељак:
Црвена звезда – Задар 82:69
Табела: Црвена звезда 9/2, Партизан 8/3, Цедевита 8/3, Цибона 7/4, Будућност 7/4, Игокеа 7/4, Мега Визура 5/6, Раднички 4/7, МЗТ Скопље 4/7, Крка 4/7, Солнок 4/7, Задар 4/7, Широки 3/8, Олимпија 3/8.